Slovenija
5 ogledov

Stroji bodo samevali

delavec tovarna proizvodnja bobo Žurnal24 main
Okoli 40 tisoč delavcev, članov sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI), bo v petek med 6. in 23. uro stavkalo.

To je na današnji seji sklenil izvršni odbor sindikata, potem ko so pri delodajalcih naleteli na gluha ušesa za svoje zahteve. SKEI od delodajalcev zahteva dvig najnižje izplačane plače na 600 evrov neto in izplačilo dodatka v višini 150 evrov bruto.

Po predlogu so po lastnih besedah doživeli vrsto kritik o tem, kako nerazumni so, na nasprotni strani pa ni bilo odziva, kakšne zahteve bi bile primerne, je pojasnila predsednica sindikata Lidija Jerkič.

"V omenjenih panogah je trenutno zaposlenih 81 tisoč delavcev, v letošnjem letu oziroma od začetka krize je poniknilo približno 20 tisoč delovnih mest," je dejala in dodala, da je članov SKEI nekaj manj kot 40 tisoč. Od njih pričakuje, da bodo v stavki sodelovali, k njej pa vabi tudi nečlane.

Stavkali bodo ...
Po hitri oceni se bodo med sto večjimi podjetji stavki med drugim pridružili v Metalu Ravne, Preventu Prevalje, Livarni Vuzenica, Impolu, MLM, Cimosu Tam, Etiju, Litostroju Power, Titanu, Magnetih, Fotoni, Rotomatiki, Klimi, Kovinoplastiki Lož, Cimosu Koper, Livu, Tomosu, Lami, Kladivarju, Tokosu, TPV Brežice, Metalni Senovi, Štorah Steel, Iskri Avtoelektriki, Iskri Kondenzatorjih, Livarju Črnomelj in Gorenju.

Strojev ne bodo ustavili povsod
Stavke pa med drugim ne bo v Podkrižniku v Velenju, Kolektorju, Uniorju, Arcontu, Unitechu v Škofji Loki, Carreri Optyl in Talumu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.