Slovenija
46 ogledov

Stroji na primorki in gorenjki ves mesec

Zapore cest ne bo, so danes obljubili obrtniki. (Foto: Grega Katič) Žurnal24 main
Prva obnovitvena dela po prvomajskih praznikih. Večji posegi predvideni na primorski in gorenjski avtocesti ter pred mejnim prehodom Šentilj.

"Nobena zapora zaradi obnovitvenih del ne bo 'ekstremno dolga' oz. večmesečna," pravi Marjan Koler, tiskovni predstavnik Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Od trideset do 45-dnevne zapore je po njegovih besedah pričakovati na odsekih Divača–Kozina, Šentilj–Pesnica in Kranj vzhod–Brnik.

Dars bo letos obnavljal 6,7 km vozišča na primorski avtocesti med Kozino in Divačo v smeri Ljubljane. Nasprotna smer je bila obnovljena v letu 2010. Med predvidenemi večjimi posegi so tudi obnova 2 km vozišča na odseku Šentilj–Pesnica, pri čemer bodo izvedli tudi delno obnovo dveh mostov, ter obnova 2,8 km vozišča in sanacija sredinskega stika podvoza na odseku Kranj vzhod–Brnik v smeri Ljubljane. V obnovo je vključena tudi preplastitev priključka v dolžini nekaj več kot 2 km do regionalne ceste, ki brniško letališče povezuje z Ljubljano.

Prva dela po prvomajskih

Natančni datumi začetka del niso znani in so odvisni predvsem od vremenskih razmer. "V tem hipu lahko napovemo predviden začetek obnove vozišča na odseku Divača–Kozina ter v predoru Karavanke, in sicer predvidoma po prvomajskih praznikih," pojasnjuje Koler.

Ker zaradi tektonske prelomnice na posameznih lokacijah prihaja do stiskanja predorske cevi, kar se odraža v deformacijah vozišča v predoru in iztiskanju bitumenske zalivke na oboku, bodo v Karavankah sanirali talni obok.

Tudi obnova elektrostrojne opreme

Poleg še nekaj manjših posegov na voziščih Dars načrtuje obnovo elektrostrojne opreme in inteligentnih transportnih sistemov (ITS), pri čemer glavnino predstavljajo dela v Karavankah (videonadzorna in detekcijska oprema, nadgradnja sistema prezračevanja) ter v predorih Ločica in Jasovnik na štajerski avtocesti (nadgradnja elektrostrojne opreme).

Komentarjev 1
  • mph 15:46 04.april 2013.

    Zanimivo, kako v tujini nimajo nobenih problemov enako kvalitetno izvajat popravila skozi celo leto, tudi čez zimo. Samo pri nas se čaka pomlad.