Slovenija
31699 ogledov

Kdaj pojdejo otroci spet v šolo? Tako odgovarja stroka.

Šolarji Saša Despot
Ukrepi, sprejeti v času epidemije koronavirusa, predstavljajo težko odločitev, še težje pa je presoditi, kdaj je optimalen trenutek za prenehanje teh ukrepov.

Predstojnica Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Maja Sočan je uvodoma pojasnila, da imajo sprejeti ukrepi velik vpliv na celotno družbo. Predvsem omejitev gibanja na domačo občino in prekinitev vzgojno-izobraževalnega procesa sta tista dva, katere odpravo večina težko pričakuje

Kaj, glede na spodbudne epidemiološke podatke, o njuni odpravi pravi stroka? "Ukrepi, sprejeti v času epidemije koronavirusa, predstavljajo težko odločitev, še težje pa je presoditi, kdaj je optimalen trenutek za prenehanje teh ukrepov. Epidemiologi lahko ponudimo svoje znanje, določene številke, vendar mora biti ta odločitev skupna," je poudarila. Pri odpravi ukrepov namreč ne moremo odpraviti samo enega ukrepa, saj gre za kompleksne ukrepe, ki so med seboj povezani.  

Koronavirus v SLO Zdravje Petrovec: "Nekateri so izrazili strah zaradi bolečega postopka"

Še težje je odgovoriti na vprašanje, kakšna je verjetnost drugega vala epidemije. "Če smo zelo strokovni, tega ne moremo napovedati. Vprašanje je, kaj se bo zgodilo jeseni. Ostali respiratorni koronavirusi, ki so prisotni med nami, se pojavljajo čez celo leto, a bistveno manj poleti. Kako se bo obnašal novi virus, bomo šele videli," je dejala Sočanova. "Tudi če bo jesenski val, smo si nabrali izkušnje in vemo, kaj je dobro in kaj ne. Zagotovo bodo sprejeti neki ukrepi, ki bodo podkrepljeni z izkušnjami tudi drugih držav, bodo bolj fokusirani in bodo manj posegali v življenje." 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar Gonnelisa
    Gonnelisa 01:19 23.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om