Slovenija
12402 ogledov

Stroka proti, Janković vztraja

Slovenija 20.12.2012 vrtec Miskolin Novo Polje cesta VI/6 v Ljubljani, stavba; f Saša Despot
Ljubljanski mestni svetniki bodo na današnji seji razpravljali o nameri reorganizacije javnih vrtcev v Mestni občini Ljubljana (Mol), po katerem bi se 23 vrtcev s 1. januarjem 2025 združilo v en javni vzgojno-izobraževalni zavod.

Mol načrtuje ustanovitev novega javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda z imenom Center predšolske vzgoje in izobraževanja Mol (Center PRVI Ljubljana), posamezni vrtci bi bili organizirani kot enote zavoda, ob tem pa bi ohranili svoje sedanje ime. Trdijo, da bodo z reorganizacijo optimizirali poslovanje vrtcev.

Združitvi sicer nasprotuje stroka. Opozarjajo, da ni sprejemljivo spreminjati ureditve samo zaradi želje po finančni racionalizaciji, ne da bi pri tem stremeli h kakovosti ustanov vzgoje in izobraževanja in k uresničevanju ciljev tega področja.

Zvišali bi grobnine

Svetniki bodo odločali tudi o predlogu javnega podjetja Žale za 15-odstotno podražitev grobnin. Nove cene bi po predlogu začele veljati s 1. januarjem 2024. Cena za enojni grob bo ob potrditvi sklepa znašala 5,7 evra na leto več, za žarni grob pa 3,5 evra letno več.

Mestni svet bo odločal tudi o odobritvi višje cene za 24-urno dežurno službo, ki jo opravljajo Žale. Predlagajo povišanje cene s 191,91 evra na 211,88 evra brez DDV, kar predstavlja 10-odstotno podražitev, uveljavili pa bi jo s 1. januarjem 2024.

Mestni svetniki bodo med drugim odločali tudi o sedemmilijonski dokapitalizaciji občinskega javnega stanovanjskega sklada, s čimer bo sklad lahko izvajal projekte, ki so načrtovani v prihodnjem letu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • dare326 20:28 18.december 2023.

    Janković bi to organiziral enako kot Zdravstveni dom Lj. Z enim direktorjem, ki bi določal politiko, uvajal obvezno lgbt predstave, skratka uvaja diktaturo. Lažje se je pogovarjati z enim, predvsem kupovanje glasu je bolj enostavno, kot pa z 20 direktorji.

  • Pepe007 09:44 18.december 2023.

    Če se pametno centralizirajo stvari, bi nek pozitiven izplen moral biti. Centralno računovodstvo, obračun plač, del nabave, močnejša centralna vzdrževalna služba ... Možnost enostavnega premeščanja delavcev po enotah v nepričakovanih konicah. Seveda pa je možno stvar izpeljati tudi tako, da ...prikaži več je več minusov kot plusov.

  • jakec1575 08:48 18.december 2023.

    skupna nabava bo zagotovo znižala nekaj stroškov. Prav tako nabava opreme. Bolj kot izguba avtonomije ravnateljev pri tem skrbi dejstvo, da se slabih vzgojiteljev ne moreš znebiti iz sistema javnega vrtca. tako kot ne slabega uradnika.