Slovenija
320 ogledov

Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko presenetila z odstopno izjavo

Darja Arko je bila pred delom v bolnišnici zaposlena v Zdravstvenem domu dr. Ado Žurnal24 main
Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Darja Arko je članom sveta zavoda ponudila svoj odstop, saj ocenjuje, da v trenutnih razmerah ne more ustrezno opravljati svojega dela. Svet zavoda predlog obravnava na seji za zaprtimi vrati.

"V funkciji strokovne direktorice sem odgovorna za strokovno delo bolnišnice, vendar ocenjujem, da v obstoječih razmerah svojega dela ne morem opravljati na način, kot bi želela in ki bi zagotovil hitro in učinkovito reševanje stanja, zato vam ponujam svoj odstop," je v pismu članom sveta sporočila strokovna ditrektorica Darja Arko, ki v mariborskem UKC na položaju od aprila 2010.

Konkretne razloge bo Arkova predatavila izključno članom sveta zavoda UKC Maribor. Člani sveta  njen odstop obravnavajo na današnji seji, zaprti za javnost.

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Pomanjkanje zdravnikov in opreme

UKC Maribor že dlje časa sooča z nerešenimi in neurejenimi razmerami na številnih področjih, predvsem s pomanjkanjem zdravnikov in opreme.

Preberite: Težave na urologiji: "Pričakujem, da bodo preklicali odpoved"

Mladi zdravniki ne želijo biti radioterapevti

Napačno bolnico obsevali zaradi "nesrečnih okoliščin"

Aktivno reševanje problemov onemogočeno

"V veliki meri so takšne razmere odraz restriktivne kadrovske politike in omejene nabave medicinske opreme v zadnjih letih. Del težav je posledica sistemske ureditve zdravstva, del pa zagotovo tudi posledica razmer znotraj ustanove. Reševanje kadrovskih problemov brez možnosti aktivnega vpliva na kadrovsko politiko je praktično nemogoče. Kot inštitucija ne moremo sami odločati o številu specializacij, ne moremo sami izbrati specializantov, nimamo načina, da jih po opravljeni specializaciji zadržimo v UKC. Prav tako ne moremo organizirati dela na optimalen način (dežurstva) brez soglasja zaposlenih ali jih plačevati izven sistema plač javnih uslužbencev," je zapisala Arkova.

"Sodelovanje s sodelavci ni optimalno"

"Hkrati ocenjujem, da kljub zelo dobremu sodelovanju in podpori strokovnega sveta UKC v času obeh mojih mandatov ter tudi formalni podpori v. d. direktorja Janeza Lavreta, sodelovanje z nekaterimi ključnimi sodelavci ni optimalno, kar pa bi bilo v danih okoliščinah nujno," je med drugim še zapisala Arkova.

Odstopa tudi predsednica sveta zavoda

Prejšnji teden je odstop ponudila tudi predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek. Strokovne službe UKC na čelu z Arkovo so se decembra ministrstvu za zdravje pritožile zaradi domnevno pretiranih zahtev sveta zavoda. Člani sveta zavoda so bili ogorčeni zaradi takšnega "zahrbtnega" ravnanja, češ da samo opravljajo svojo funkcijo.

 

Kovačič Mežkova je zato odstop podala ne le kot predsednica ampak tudi članica sveta zavoda, saj "se v tej vlogi ne vidi več". "Meni je ključno, da je zaupanje in strokovnost tako na ravni vseh članov sveta kot vodstva. Samo z roko v roki se da sodelovati," je dejala.

 

Zamenjavo za Kovačič Mežkovo mora poiskati vlada, ki jo je an to mesto imenovala. Ministrica Milojka Kolar Celarc ocenjuje, da bi bilo najbolje zamenjati vse predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda. Kdaj se bo to zgodilo, ni znano, zato svet zavoda zaenkrat nadaljuje delo v dosedanji sestavi.

 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.