Slovenija
21 ogledov

Strokovnjaki: Janšo pokopalo njegovo orožje

Janez Janša Nino Verdnik
"Volivci so volili mandatarja." "Janez Janša je razkrinkan." "Očitno je bila volilna udeležba bistveno višja v tistih krajih, kjer ima Zoran Janković večino." Strokovnjaki javnega mnenja so za Žurnal24 pokomentirali izid parlamentarnih volitev, ki so za marsikoga veliko presenečenje.

"Volilci so volili mandatarja oziroma novega premierja. To je ključno sporočilo," je prepričan Andraž Zorko iz agencije Valicon. "Niso volili stranke oziroma levo ali desno. Levica se je odločila, da bo ostala na oblasti, samo premierja so zamenjali. Izračuni sedežev bodo zelo pomembni."

Andraž Zorko | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
"Vsi izračuni v tem trenutku kažejo na šibko koalicijo, ki bo sestavljena najmanj iz treh, najbrž pa iz štirih strank, kar pomeni relativno nestabilnost. Ampak to so zelo špekulativne misli."

"Janez Janša padel v lastno past"

"Janez Janša je končno razkrinkan," pa pravi Nikola Damjanić iz Ninamedie. "Ves čas igra prizadetega poštenjakarja. Zdaj ni imel pravega pojasnila. Padel je v past, ki jo je ves čas nastavljal tekmecem. Kaj rezultat pomeni za naprej, pa težko rečem."

Ankete usekale mimo pri prvih dveh

"Rezultati na vrhu so izjemno presenetljivi, saj se tolikšen premik v tako kratkem času v zgodovini slovenskih demokratičnih volitev še ni zgodil," se čudi Matej Makarović s fakultete za uporabne družbene študije. "Ankete so s povsem zadovoljivo natančnostjo napovedale izide vseh strank razen ravno prvih dveh, kar kaže, da so se veliki premiki dogajali ravno pri teh dveh. Ker je malo verjetno, da bi volilci v večjem številu prehajali med SDS in LZJ, saj sta volilni bazi obeh strank precej različni, lahko sklepamo, da je znaten del tistih, ki so še dva dni prej napovedovali podporo SDS, ostali doma, medtem ko je imel Janković zalogo potencialnih volivcev, ki je ankete niso zaznale. Kakšne bolj temeljite razlage pa v tem trenutku ne morem ponuditi."

Matej Makarović | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glede datuma, kdaj bo Slovenija dobila novo vlado, pa: "Celo če bo sestavljanje koalicije preprosto, ne moremo pričakovati hitrega začetka dela prihodnje vlade."

Volilni molk prinesel dramatični preobrat

Igor Pribac s filozofske fakultete v Ljubljani nad rezultatom ni preveč presenečen: "Nekaj nas je bilo, ki smo spremljali obrat, ki se je zgodil v zadnjih dveh ali treh dneh in ga je zaznala zlasti Mladinina javnomnenjska raziskava. Ta tendenca, ki jo je raziskava zaznala, se je v dnevu volilnega molka očitno okrepila in prinesla dramatičen preobrat, ki je gotovo hladen tuš za desnico, ki je bila že proglašena za zmagovalca. V petek sta se na soočenju oba, Pahor in Janša, vedla, kot da se bivši premier pogovarja z bodočim premierjem. Rezultat je zdaj zanju gotovo presenečenje."

"Za preobrat sta bila pomembna dva dejavnika: Janša je izgubil avro čistega in nedolžnega, izgubil je na točki, za katero si je sam najmanj mislil, da je lahko pomembna, in to so premoženjske zadeve. Izkazalo se je, da popolnoma čist le ni in to so mu ljudje zelo zamerili. To je tudi njega samega presenetilo. Orožje, ki ga je uporabil proti drugim, je na koncu zadelo in najbolj ranilo prav njega. Druga stvar je, da so ljudje preprosto spoznali, da človek, ki ga po javnomnenjskih raziskavah druga- in tretjerangirana stranka razglašata za osebo, s katero ne bosta sklepali nobenih koalicijskih poslov, ne more veljati za mirnega politika."

Levici uspela mobilizacija, desnici ne

Matevž Tomšič, FUDŠ: "Rezultati so izjemno presenetljivi, spet se je pokazalo, da so ankete, ki se tokrat niso nehale pojavljati teden pred volitvami, ampak dva dni pred volitvami, pokazale čisto diametralno nasprotno sliko. Tudi sam pri sebi si nisem čisto na jasnem, kaj točno se je zgodilo."

Matej Tomšič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Očitno je bila volilna udeležba bistveno višja v tistih krajih, kjer ima Zoran Janković večino, predvsem v Ljubljani. Ponovila se je tudi zgodba izpred treh let, da je levici uspelo v zadnjem hipu mobilizirati svoje volilce, desnemu taboru pa ne. V vsakem primeru neke prav stabilne koalicije ne bomo dobili."

"Njegovo orožje ga je pokončalo"

Vlado Miheljak, fakulteta za družbene vede: "Rezultat je nepričakovan, a hkrati pričakovan, saj ga je nakazovala že Mladinina raziskava. Janez Janša je podcenjeval javnost, volilno telo. Orožje, ki ga je nastavljal drugim, je pokončalo njega. Težko je napovedati, kaj nas čaka, vendar mislim, da ne bo tako težko sestaviti koalicije, kot to zdaj napovedujejo. Zlasti zato, ker prvi mandat ni tako grozno težko sestaviti."

Komentarjev 17
  • gec 21:49 09.december 2011.

    POZABI...

  • Žurnalček 13:52 06.december 2011.

    Janković ni slovenski državljan, ampak Slovenec. Ne mešajte se v stanja državljanov, če ne poznate razlike. Damjanić je npr. Slovenski državljan in Kos-ovec

  • Avatar Zala
    Zala 23:18 05.december 2011.

    Dajmo se končno pogovarjati o koristih državljanov in ne o koristih posameznih politikov. Ali je tako pomembno ali gre Janši dobro ali slabo. Verjemite mi, dol mi visi kako gre Janši. Je pa res, da si nebi mogel z ničemer ...prikaži večr drugim služiti vsakdanji kruhek kakor s politikanstvom. Kumrovška šola je že zdavnaj " demode". Drugega pa itak ne zna. Zrežiral je predčasne volitve v želji po oblasti in moči, ter na koncu dobil prst v ri t.ssOsebno pa želim premierja države, ki bo naredil še kaj za narod ne samo za sebe.