Slovenija
31 ogledov

Strokovnjakov dovolj, potrebujejo pokončno držo

vojska Saša Despot
Sindikalisti od kandidatke za obrambno ministrico Andreja Katič pričakujejo, da bo čimprej našla denar za vojake: za boljši socialni položaj in slabo ter dotrajano opremo. In naj bo pokončna, dodajajo.

"Vseeno, kdo je minister, pomembno je, da se ustali. Mi sicer peljemo socialni dialog, realizacije pa ni, ker menjujemo ministre kot spodnje hlače," je na vprašanje Žurnala24, kaj meni o tem, da bodo na ministrstvu že najverjetneje danes dobili, tokrat novo - prvo damo, odgovoril izvršni sekretar Sindikata ministrstva za obrambo, Marjan Lah. 

Opoldne se začenja izredna seja državnega zbora (DZ), na kateri bodo poslanci razpravljali in glasovali o kandidatki za novo ministrico na obrambnem resorju Andreji Katič, poslanki SD- ja in podpredsednici DZ. Če ji je opozicija očitala nepoznavanje resorja, se poslancu NSi Mateju Toninu kar smili: "Smilite se mi, ker morate prevzeti tako zahteven resor." 

Denarja za obrambo vedno manj

Katičeva se je v prvi vrsti zavzela za predvidljivejše financiranje obrambnega sistema. Letos je za obrambo namenjenih le še 366 milijonov evrov, kar je 0,95 bruto domačega proizvoda, je pojasnila: "Čeprav smo se Natu zavezali, da bomo namenjali dva odstotka. Ta trend zmanjševanja finančnih sredstev pa negativno vpliva na delovanje slovenske vojske doma in v tujini," je poudarila.

V sindikatu izpostavljajo slab socialni položaj in pokrpane uniforme

V sindikatu opozarjajo na težek socialni položaj vojakov in vojakinj, za najbolj ogrožene so še nedavno zbirali pomoč. V zadnjem času opozarjajo tudi na slabe uniforme, opremo:"Oboje se je združilo, nekateri sploh nimajo novih uniform, pri tistih, ki jih imajo, pa ugotavljamo, da po nekaj pranjih zbledijo, se parajo, čevlji pokajo, možnosti obnavljanja opreme ni, skladišča so prazna," pripoveduje Lah in doda, da se bo minister moral boriti tudi za sredstva namenjena vojakom: "Nam je povsem vseeno ali je to Jože ali Micka, pomememno je, da bo imel pokončno držo, da bo znal vsaj ohranit proračun, bistvo pa je, da se poveča, saj tako ne gre več." 

Na misiji nam je kar nerodno

Da denarja za uniforme primanjkuje je za Žurnal 24 potrdil tudi eden od častnikov poveljstva in pojasnil, da je predvsem na misiji precej nerodno: "Drugo uniformo je težko dobiti, skladišča doma so zaradi pomanjkanja denarja prazna." Zato so polepljeni, pokrpani, pisani. Sicer vojakom na terenu novi komplet pripada na dve leti, tistim v poveljstvu na štiri. 

vojak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Napredujejo le tisti na vrhu

Če je Katičeva  ugotavljala, da je naša vojska slabo usposobljena: "Manj je usposabljanj, v zadnjih petih letih kar za polovico manj,"  je dejala, se je pred odborom za obrambo zavzela še za sprostitev napredovanj. 

Napredujejo le visoki častniki je glede naporedovanj opozoril sindikalist Marjan Lah: "Pozablja pa se, da vojska temelji na vojaku, ki mu ne zmoremo dodati vsaj enega plačnega razreda zraven in mu s tem omogočati neko normalno, kontinuirano karierno potGovorimo o vojakih z vojaškimi čini, ki imajo peto stopnjo izobrazbe in so na nek način postavljeni na delovno mesto v vojski s četrto stopnjo izobrazbe," je dodal Lah, ki pričakuje predvsem pokončnega politika in ne toliko strokovnjaka. Slednjih je po njegovem v vojski dovolj. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 2