Slovenija
237 ogledov

Strokovno odstranjevanje orjaškega dežena

orjaški deženj
1/11
Anže Petkovšek
Na Ljubljanskem barju so odstranjevali izredno strupeno tujerodno rastlino, zaradi katere lahko na koži človek dobi močne alergijske reakcije. Orjaški dežen ni bil edini, ki so ga odstraljevali prostovoljci projekta Ljuba.

Orjaški dežen je nevaren zdravju. O močnih alergijskih reakcijah, ki se pojavijo na koži, če pridemo v stik s sokom te rastline, smo že pisali. Koža pordi, začne srbeti, v dveh dneh se razvijejo mehurji, za njimi pa ostanejo več let opazne škrlatne brazgotine. Če sok rastline pride v stik z očmi, človek lahko začasno ali celo trajno oslepi.

Nevarni orjaški dežen se je pojavil na več lokacijah po Ljubljani, danes so ga odstranjevali na Ljubljanskem barju. "Razrastel se je na privatnem zemljišču, za odstranitev smo dobili privoljenje lastnice," je za žurnal24.si povedal Primož Glogovčan z Zavoda za varstvo narave.

Na Ljubljanskem barju so našli 17 rastlin orjaškega dežena, primerno opremljeni in zavarovani so vse nevarne rastline odstranili.

"Saj dežen ni edina nevarnost!"

V. d. direktorice Krajinskega parka Ljubljansko barje Barbara Zupanc je pri tem izpostavila, da orjaški dežen še daleč ni edina nevarna invazivna rastlina pri nas. "Tudi ambrozija je izjemno alergena, z njo imajo velike zdravstvene težave številni ljudje, nagnjeni k alergijam. Omeniti je potrebno tudi visoke stroške, ki nastajajo in to ne le z zdravljenjem, pač pa tudi odstranjevanjem in škodo, ki jo te invazivne rastline pustijo v naravnem okolju," pravi Zupančeva. 

Japonski dresnik, ki raste hitreje in agresivneje, kot vse ostale vrste, izpodrine tudi žita, pšenico, pušča tudi ekonomsko škodo. Če se razraste na poljih, bo izplen pridelka bistveno manjši, ali pa ga sploh ne bo. "Odstranjevanje te invazivke je tako finančno zahtevno, da se države zanj praktično ne odločajo več, saj je predrago."

PREBERITE TUDI:

Odstranjevanje je širšega pomena

Od februarja letos do aprila prihodnje leto na Ljubljanskem barju poteka projekt Ljuba, kar pomeni "Ljudje za Barje". V okviru tega projekta so danes na Barju odstranili primerke nevarnega orjaškega dežena. "S projektom želimo prvenstveno izboljšati stanje biotske pestrosti na Ljubljanskem Barju," pojasnjuje vodja projekta Primož Glogovčan.

V projektu Ljuba so združeni različni partnerji, vodilni partner je Zavod RS za varstvo narave, ostali partnerji so še Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, oddelek za kmetijsko svetovanje, Krajinski park Ljubljansko barje ter znanstveno raziskovalni center akademije znanosti in umetnosti.

Ena izmed dejavnosti projekta je tudi odstranjevanje invazivnih tujerodnih vrst rastlin in revitalizacija teh zemljišč. "Ljudem ne le na Barju svetujemo, da če se invazivne tujerodne rastline pojavijo na njihovih zemljiščih, da poskrbijo zato, da se te rastline odstranijo. Tudi zato, da ne bodo dolgoročno ogrožale površin in povzročale škode," pravi Glogovčan.

Podrobnosti o tujerodnih vrstah v Sloveniji najdete na tej povezavi. "Če se srečate z nevarnimi vrstami, kot je denimo orjaški dežen, je dobro, da za pomoč pokličete za to primerne službe," še svetuje Glogovčan.

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 2