Slovenija
1817 ogledov

Štromajerjeva čestitka še kar odmeva. To o njej meni duhovnik Branko Cestnik

Jaslice, nagradna igra Bralec Ivica
Božični »dogodek dneva je bilo voščilo državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Jerneja Štromajerja, ki še kar odmeva.

Na tviterju je Štromajer na sveti večer objavil fotografijo z napisom Vesel božič, živali umazane, s tem pa razbesnel številne uporabnike tviterja, mnogi so ga pozivali k odstopu.

Kmalu nato je Štromajer pojasnil, da gre za znan citat iz filma Sam doma ter da ni želel nikogar žaliti, vsek, ki jih je prizadel, se je opravičil.

"Prvo, kar me je obšlo, ni bilo pohujšanje nad tvitom nekoga iz nabora levih oblastnikov, pač pa pohujšanje nad kristjani, ki so na sam božični dan vehementno navalili na ta tvit in po dolgem in počez sesuvali avtorja, s tem pa – kot sem prepričan – kršili tretjo Božjo zapoved, ki pravi: Posvečuj Gospodov dan!" o zadevi meni duhovnik Branko Cestnik, ki je o tem napisal blog.

Pravi, da je Štromajer res grdo udaril po vseh, ki praznujejo božič, ker je "državni sekretar v občutljivem sektorju šolstva in vzgoje, je njegov greh dvakraten. Zanj bo nekako moral odgovarjati" a Cestnik dodaja, da imajo greh imajo tudi tisti, ki so si zaradi komunistične provokacije pustili vzeti božič.

"Zapoved Posvečuj Gospodov dan! namreč pomeni, da na velik praznik v konico svojih misli in čustev postaviš Boga oz. njegovo delo med nami. Četudi se ti za velik verski praznik ponudi enkratna priložnost, da v kot stisneš svojega hudega političnega nasprotnika, tega ne smeš storiti. Ker boš prestopil črto med svetim in profanim; ker boš odrinil odmerjen ti čas milosti, kar tak praznik je; ker boš v osrčju svetega časa spustil profano dinamiko; ker boš na ta način prav ti – ne nek dežurni revolucionar, ki laja na verujoče – skazil praznik," je zapisal Cestnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Jambor 18:04 28.december 2019.

    Ne vem, kdo je tukaj večji primitivnež, prisklednik, hinave...?Sekretar, ali njegov šef, ali kar stranka? Takšne izjave v šolstvu nimajo kaj iskati.A si predstavljate, da bi nek otrok voščil praznike na takšen način svojim sošolcem? Otrok bi si normalno prislužil ...prikaži večil kazen, seveda starši "horuk", razrednik-beri minister zagovarja otroka-"sekretarja", ravnatelj-stranka pa še da učencu "nagrado".Potem pa se čudimo, zakaj starši, za vsako malenkost dajejo pritožbe na inšpektorat.Riba smrdi-pri glavi.

  • Laznivi 17:00 28.december 2019.

    In taki neizobrazeni ,neuzgojeni neobriti kosmatinci so pri nas sekretarji , blazena drzava se dobro ti gre....