Slovenija
72 ogledov

Strop k sreči zgrmel le na knjige

Porušen strop Jerca Božič Kranjec
Popustil strop v najbolj obljudenem delu. Do knjig ne morejo, denarja za obnovo nimajo.

Osrednji del Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, kjer se sicer med knjigami ter preostalim gradivom in računalniki zadržuje največ obiskovalcev, od včerajšnjega obiska gradbene inšpekcije ni več dostopen. Kot je povedala Irena Muc, ki nadomešča direktorja Boruta Novaka, se je v nedeljo odtrgal lesen strop in padel na knjižne police.

"Na srečo se to ni zgodilo takrat, ko so tu obiskovalci, med delavniki, ko je veliko mladih za računalniki. Gre za masiven les in poškodbe ljudi bi bile lahko hude," je dejala Mučeva.

Svetovali več zaščite

Kot je pojasnila, so območje porušenega stropa zavarovali, tako da uporabniki v tretjini prostora do gradiva niso mogli dostopati. Vodja novomeškega gradbenega inšpektorata Marko Emeršič pa je povedal, da so zaposlenim v knjižnici svetovali, naj zaprejo celoten prostor, ne le njegov del, saj gre za enotno stropno konstrukcijo. "Trdnost in stabilnost stavbe nista ogroženi, da se je to zgodilo, pa so najverjetneje krivi prešibki vijaki," je dejal.

Skorajda nova

Knjižnico Mirana Jarca so povsem prenovili in pred dobrim desetletjem zgradili tudi omenjeni osrednji del. Katero podjetje je izvajalo ta dela, Mučeva ne ve, ker je takrat v knjižnici še ni bilo. "Del stropa smo že sanirali pred nekaj leti, tako da smo ga podprli, ker smo opazili, da je začel malo popuščati," je razložila.

Za obnovo nimajo

Kakšen bo strošek prenove, še ne vedo, prav tako ne, ali bo treba prenoviti le uničeni del ali celoten strop, saj bi se podobno lahko zgodilo na drugem koncu prostora. Nastalo škodo so si že ogledali predstavniki občine in zavarovalnice ter gradbeni strokovnjaki. "Predračune še čakamo, a že zdaj je jasno, da knjižnica denarja za kritje teh stroškov nima, tako da pričakujemo pomoč zavarovalnic in občine," je sklenila Mučeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.