Slovenija
31 ogledov

"Strošek nastal zaradi neumnosti"

ZZV Maribor je maja analiziral vzorce zemljin na celotni deponiji. Zemlja ne izk Žurnal24 main
Analize. V Dogošah zemlja ni onesnažena. Rezultatov analiz celjske zemlje v Gokopu še ni.

Maribor. "Vzorci zemljin, vzeti na odlagališču nenevarnih odpadkov v Dogošah, ki jih upravlja Snaga, ne izkazujejo nobene od nevarnih lastnosti," Irena Bartok, direktorica podjetja Snaga, bere poročilo Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor.

Strošek 9.600 evrov
Najprej se je domnevalo, da je bila sporna zemlja oziroma odpadki, ki so nastali pri gradnji poslovno-trgovskega centra Harvey Norman v Celju, odloženi na tem odlagališču odpadkov. “Analize smo preprosto morali narediti, ker so bile prve informacije, da je ta zemlja pri nas. Zdaj lahko ljudem mirno povemo, da mi ravnamo tako, kot je treba,” pravi Bartokova. Analize so Snago stale 9.600 evrov. “S tega vidika, da operemo svoje ime, ni veliko. Ker nam je nastal ta strošek zaradi neumnosti, pa je veliko,” pojasni direktorica Snage.

19 tisoč ton zemlje je bilo prepeljane v Gokop.

Inšpektorat našel katran
Dobrih 19 tisoč ton zemlje, ki je bila izkopana pri gradnji omenjenega trgovskega centra v Celju v bližini stare cinkarne, je bilo odložene in čaka na predelavo v predelovalnem centru (PC) Gokop v Dogošah, manjši del pa na Odlagališču nenevarnih odpadkov Pragersko; v podjetju Komunala Slovenska Bistrica so nadaljnje odlaganje na pragerskem odlagališču zavrnili, ker so odkrili, da zemljina vsebuje črne mastne madeže. Celjski inšpektorat za okolje in prostor je julija lani v odločbi zapisal, da so na odlagališče Pragersko oddali s katranom ali snovjo, podobno katranu, onesnažen zemeljski izkop v količini 350 kubičnih metrov. Pozneje so to zemljo odpeljali v PC Gokop, kjer pa naj bi po besedah direktorja Renata Hladeta pristojne institucije katran prebrale iz zemljine.

Ni katran ali je gudron?
Tiste črne kepe niso katran, ugotavlja zavod za gradbeništvo. Lahko je gudron ali pa mineralna olja; pomembne so analize fenolov in mineralnih olj, ki jih za nas opravlja ZZV Maribor, ampak rezultate – čeprav nam jih obljubljajo že vsak dan – še vedno čakamo. Takoj naslednji dan, ko jih dobimo, lahko pripravimo poročilo,” pojasnjuje Marko Mavec, direktor podjetja Erico Velenje, kjer je Gokop naročil vzorčenje in analizo pripeljane celjske zemlje. Mavec še razkrije: “Mejne vrednosti težkih kovin po uredbi o odpadkih niso presežene.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.