Slovenija
132 ogledov

Strošek za mobilni telefon brez varčevanja na pol

iphone6l Saša Despot
Z izbiro pravega paketa in najugodnejšega ponudnika mobilne telefonije se lahko bistveno prihrani. Sodelavec bi lahko stroške razpolovil, kar bi mu na leto prineslo skoraj dvesto evrov prihranka.

Sodelavec je prejšnji mesec opravil 435 minut pogovorov, poslal 129 sporočil in prenesel 740 megabajtov podatkov. Je naročnik Telekoma in za paket Neomejeni C, ki vključuje neomejene pogovore in tri gigabajte prenosa podatkov, plačuje 29,95 evra na mesec. 

Za enak paket bi lahko pri T-2 plačeval dvanajst evrov manj, če bi izbral paket, ki vključuje le gigabajt podatkov, pa bi lahko mesečni strošek za mobilni telefon več kot razpolovil. 

Tudi če ne menja ponudnika lahko prihrani šest evrov na mesec

Če ne želi varčevati pri prenosu podatkov, pa lahko paket z dvema gigabajtoma prenosa podatkov pri Tušmobilu dobi za 15 evrov na mesec manj, s tremi pa pri T-2 za 12 evrov na mesec manj. Simobil je cenejši za sedem evrov, a tudi če ne zaupa nikomur razen Telekomu, lahko prihrani šest evrov na mesec. 

Mobilni paketi primerjava | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Telekom: splača se izbrati prenos podatkov po porabi

Če želi ostati pri Telekomu, se mu bolj kot trenutni paket ali paket Neomejeni B, ki za 23,95 evra vključuje en gigabajt prenosa podatkov, torej bi bil blizu meje zakupljene kvote, splača razmisliti  o prehodu na paket Brezskrbni. Ta vključuje neomejene pogovore in sporočila, prenos podatkov pa se obračuna po porabi, a največ pet evrov na mesec, kar z 18,95 evra naročnine skupaj znese največ 23,95 evra, kar je enako kot paket Neomejeni B, le da nima omejitve prenosa podatkov. 

Če gre večkrat v tujino, lahko za 20,95 evra na mesec izbere paket EU brezskrbni, ki vključuje sto minut pogovorov ali klicev v EU, prenos podatkov doma in v EU pa se zaračuna po porabi, a ne več kot sedem evrov na mesec, kar skupaj znese 27,95. Za dva evra manj kot plačuje zdaj, bi tako dobil še sto minut klicev ali sto sporočil v EU in neomejen prenos podatkov v EU in doma. 

Pri Simobilu enaka paketa precej cenejša

Simobil enak paket, za katerega plačuje 29,95 evra, ponuja za skoraj sedem evrov manj, za 22,99 evra (Ultimativni M), če bi se odločil, da mejo prenosa podatkov zniža na en gigabajt na mesec, pa bi s paketom Ultimativni S na mesec plačeval 19,99 evra, kar je skoraj deset evrov manj kot plačuje zdaj. Cenejši paketi zaradi velike količine prenesenih podatkov ne pridejo v poštev. 

Mobilni paketi primerjava | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Tušmobil ponuja cenovno izjemno ugoden paket Premium EU, ki za 14,90 evra poleg neomejenih pogovorov in klicev vključuje tudi dva gigabajta prenosa podatkov in tisoč enot na leto, ki jih lahko naročnik porabi v EU. Pri tem paketu je treba sicer paziti, saj v paket niso vključene enote v nacionalnem gostovanju, torej kadar telefon zaradi nepokritosti s Tušmobilovim preklopi v Telekomovo omrežje.

T-2: enaki paketi precej cenejši

T-2 paket z neomejenimi klici in sporočili ter tremi gigabajti prenosa podatkov (Brezčasni L) ponuja za 17,99 evra na mesec, z enim gigabajtom prenosa podatkov (Brezčasni M) pa za 13,99 evra. Enak paket Telemach ponuja za 20 evrov mesečne naročnine. 

Debitelov paket ni neomejen, ampak povsem dovolj velik

Pri Debitelu lahko sodelavec izbere paket EnotniD 2000, v katerega je vključenih dva tisoč enot (prejšnji mesec jih je porabil dobrih 1300) za 14,90 evra na mesec, za štiri evre več pa lahko dobi po dva tisoč pogovorov, sporočil in megabajtov prenosa podatkov, torej skupaj šest tisoč enot. 

Izimobil: moral bi dokupiti podatke

V poštev pride tudi Izimobil, in sicer njihov Izimesec M, ki vključuje po 600 minut pogovorov, 600 sporočil in 600 megabajtov prenosa podatkov za vsega 8,90 evra, a bi moral za pet evrov na mesec dokupiti še 500 megabajtov prenosa podatkov, tako da bi skupaj na mesec plačeval 13,90 evra. Te možnosti mu ne bi svetovali, saj je za isti denar mogoče dobiti neomejene pogovore in klice, poleg tega je prejšnji mesec opravil za 435 minut klicev, kar pomeni, da bi bil blizu meje zakupljene kvote. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar praufo
    praufo 10:37 13.avgust 2015.

    200 € prihranka letno je famozna številka. Če rabite takšne pakete, s toliko minutami čvekanja in toliko sms-ov in toliko GBytov prenosa, se greste velik biznis, ki mora pač pokrivat stroške komunikacije, sicer pa čvekate in tipkate za hobi. Se ...prikaži več pravi, da je to en drag hobi. Je pa res, da je treba paket oz. naročnino apdejtat. Operaterji sami od sebe tega ne naredijo.

  • Rastok 16:44 09.avgust 2015.

    Tuš je v zadnjem času ful zboljšal omrežje in jas gostovanja pri mobitelu več ne rabim. Sicer pa maš še vedno opcijo za 3€ na mesec, ko imaš vključeno gostovanje. In še vedno prideš ceneje kot pri Telekomu ali Simobilu.

  • korisnik_362 09:54 08.avgust 2015.

    To ne drži: "Pri tem paketu je treba sicer paziti, saj v paket niso vključene enote v nacionalnem gostovanju, torej kadar telefon zaradi nepokritosti s Tušmobilovim preklopi v Telekomovo omrežje."