Slovenija
39 ogledov

Stroške je krila sama, pravijo v ZaAB

Alenka Bratušek EPA
Alenka Bratušek je za priprave v Bruslju podpisala pogodbo, ki ji zagotavlja mesečno nadomestilo v vrednosti 6.500 evrov. Do povračila stroškov je upravičena, če v tem času ne dobiva drugih dohodkov. Bratuškova je poslanka in je bila v času priprav na plačanem dopustu.

Alenki Bratušek, ki je odstopila od kandidature za podpredsednico Evropske komisije, ni  potrebno vrniti nadomestila namenjenega za priprave na zaslišanje v Bruslju, pravijo na Evropski komisiji. "Kandidatu zneska ni potrebno vračati saj ga je porabil namensko, za priprave na komisarsko funkcijo oziroma je bilo to v tem obdobju njegovo plačilo," pojasnjujejo v Bruslju.

Je bila do 6.500 evrov sploh upravičena?

Kandidati za evropske komisarje so za čas priprav na zaslišanja v Evropskem parlamentu upravičeni do 6.500 evrov bruto mesečnega nadomestila. "Do tega zneska so upravičeni samo v primeru, ko ne prejemajo nikakršnega drugega plačila. Če se kandidat predčasno umakne ali ne dobi zadostne podpore, se pogodba avtomatično prekine z zadnjim dnem tekočega meseca," pojasnjujo na komisiji. Bratuškovi bodo pogodbo prekinili 31. oktobra.

Doslej ni dobila še ničesar

"Alenka Bratušek doslej od Evropske komisije ni dobila nobenih sredstev. Glede tega, ali bo zahtevala povrnitev stroškov, ki jih je krila sama, še ni nobene odločitve," pojasnjujejo v poslanski skupini ZaAB. Dodajajo tudi, da vlada Slovenije kandidature Alenke Bratušek ni finačno podprla, medtem ko finačno podpira kandidaturo Violete Bulc.

Za asistenta in tajnico med 1.600 in 5.800 evri

Kandidati za komisarja so v času priprav upravičeni do enega asistenta in tajnice. Kot je znano, sta Bratuškovo v Bruslju spremljala Jernej Pavlič in Roman Jakič. Pavlič ima po naših podatkih z Evropsko komisijo sklenjeno pogodbo za tako imenovanega pogodbenega uslužbenca do marca prihodnjega leta, Jakič pogodbe ni sklenil. Pogodbeni uslužbenci na mesec zaslužijo med 1.600 in 5.800 evri. Pavlič naj bi po naših podatkih dobival okoli 3.500 evrov.

"Tovrstne pogodbe se sklene za najmanj tri mesece, ker gre za osebje po izboru kandidata, pa ni formalnega postopka izbire," so še pojansnili na komisiji.

Dela tajnice je za Bratuškovo opravljala Aleksandra Žagar, ki je že uradnica Evropske komisije. Kandidati za komisarje in njihovi sodelavci imajo v času priprav na razpolago še pisarne, računalniško opremo, pisarniški material, transport (avto in voznika) ter strokovno pomoč.

Komentarjev 7
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:22 16.oktober 2014.

    Stroške smo ji krili mi slovenski davkoplačevalci,una dva plešoča pudeljčka,ki sta z njo naj pa sama plačata izlet z gospodarico pa obenem še porabljen vazelin!

  • allstarr111 15:42 16.oktober 2014.

    V bistvu bi ji jest dal kr 12.000 samo da ne zine več nobene nit v parlamentu nit nikjer, no ja v parlamentu je tko odpikala, naslednje volitve jo bodo odnesle k voda papir v školki.Enako bo z ...prikaži več vsemi njenimi somišljeniki, mogoče bi pa blo boljš da je zoki postal PM, on ve da v EU nima kaj iskat.

  • Igor Đukanović 15:08 16.oktober 2014.

    Naslov "Junker ji je obljubil 6.500 evrov", je rumen, da bolj ne bi mogel biti. S tem, ko jo je izbral med tremi kandidati s slovenskega seznama, so zanjo začele teči določene ugodnosti, ki jih države članice velikodušno ponujajo evroposlancem ...prikaži večm in evrokomisarjem. Bil bi skrajno presenečen, če ji je ta denar odštel na roke Junker. Enako bi bil presenečen, če bi ji Junker pomagal dobiti karkoli, kar ji ne pripada po evropski zakonodaji. A koliko in pod kakšnimi pogoji ji dejansko pripada, priznam, nimam pojma.