Slovenija
20 ogledov

Stroške postopka bo plačala država

Policija Boštjan Tacol
Lažne pritožbe. Posameznikom, ki se izmikajo naloženi kazni, jih plačuje državna blagajna.

Država za zdaj ne namerava denarno kaznovati posameznikov, ki vlagajo neresnične in izmišljene pritožbe o delu policistov, da bi se s tem izognili kaznim zaradi različnih prekrškov. Tiste, ki tako zlorabljajo pravico do pritožb, lahko policija kljub vsemu preganja. “Obstajajo drugi ukrepi zaščite policista. Ena od njih je tudi vložitev kazenske ovadbe zoper pritožnika v primerih, ko gre za neresnične izjave, ki škodijo delu in ugledu policije ali policista samega,” poudarjajo na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

V pripravi nov zakon

Nov zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki ga je vlada konec septembra poslala v obravnavo poslancem, predvideva, da MNZ zlonamernih pritožb sploh ne bo obravnavalo. Prav tako ne bo obravnavalo pritožb, če bo tudi iz preostalih dokazov o prekršku razvidno, da se pritožbeni postopek zlorablja. Stroške pritožbenega postopka bo še vedno kril državni proračun, pritožnik pa bi plačal le lastne stroške zaradi pritožbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.