Slovenija
115 ogledov

"Stroški za toplo vodo so se potrojili." Država: To ni naš problem!

Voda Nik Rovan
Oglasil se nam je bralec, ki pravi, da njegova družina od januarja za toplo vodo plačuje trikratnik zneska, kot ga je do konca lanskega leta. Čeprav ima nameščene števce za vodo, mora zdaj plačevati porabo po osebi, z infrastrukturnega ministrstva pa odgovarjajo: Država vseh teh vprašanj ne more reševati!

"Že pred leti smo ob obnovi stanovanja namestili števec za porabo vode, plačevali smo jo toliko, kot smo jo porabili. Vsak mesec med 10 in 15 evrov. Z januarsko položnico pa se je račun za toplo vodo potrojil – zdaj plačujemo 40 evrov," se zgraža bralec, ki poudarja da nova pravila spodbujajo potrato namesto varčevanje. 

Konec lanskega leta je namreč začel veljati nov pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjih. Ta ureja obračunavanje porabe toplote za ogrevanje prostorov (delilniki na radiatorjih), pa tudi porabo tople vode. 

Ministrstvo: Vsa stanovanja morajo imeti vodomere

Stajerska 09.11.10, voda, pipa, kozarec, gnojnica, foto: gregor katic | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Z infrastrukturnega ministrstva so nam sporočili, da morajo vsi lastniki v svoja stanovanja vgraditi vodomer za toplo vodo.

Le če ima posamezno stanovanje dva ali več vodov (takšna so bolj izjema kot pravilo) in namestitev tehnično ni mogoča, lastnikom tega ni treba narediti. 

A dokler polovica stanovanj nima nameščenih števcev za vodo, se stroški porabe plačujejo kot da jih nima nobeno stanovanje, torej po osebi. 

"Ves dan mi lahko torej v umivalnik teče topla voda in kljub števcu bom plačal porabo po osebi. Mojo porabo bodo pravzaprav plačali sostanovalci. Mar država na takšen način spodbuja varčevanje," se sprašuje bralec. 

Za porabo tople vode torej velja enak pravilnik kot za ogrevanje stanovanj.

Če so pravila pri delitvi stroškov za ogrevanje še nekako smiselna (toplota se prenaša med zidovi stanovanj, pomembna je orientacija, …), to za porabo vode ne gre trditi – na števcu se pač zabeleži dejanska poraba.

Namesto za tri plačujejo za devet oseb

Na vprašanje, ali se jim zdi takšen način zaračunavanja porabe tople vode pravičen, predvsem pa varčevalno naravnan, z ministrstva odgovarjajo: "Pravilnik omogoča stanovalcem veliko možnosti, da dosežejo dogovor – tako glede števcev kot načina obračuna. Država vseh teh vprašanj ne more predpisovati in reševati." 

Za stanovanja, kjer lastniki števcev še niso namestili, sicer velja kazenski faktor tri – plačati morajo porabo glede na število prijavljenih oseb pomnoženo s faktorjem tri (če v stanovanju živijo tri osebe, bo na položnici znesek za devet oseb).   

Med načrtovanimi podražitvami komunalnih in pogrebnih storitev ter glob redarjev | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bralec pa ima še eno težavo, za katero je sicer delno kriv tudi sam. Ker upravniku lani ni redno pošiljal popisa vodomerov za toplo in hladno vodo, je lani plačal za dvakrat večjo porabo vode od dejanske.

Ko je upravnika prosil za poračun, je dobil odgovor, da ga ne morejo narediti, češ da se zdaj plačuje poraba vode po osebi. Na ministrstvu zapleta niso želeli komentirati. 

Potrjujejo pa, da so na nov pravilnik prejeli več pripomb. "Vse bobo preučili in jih analizirali. Če se bo izkazalo za potrebno, bomo spremenili pravilnik za naslednjo kurilno sezono," so nam sporočili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar olor
    olor 21:46 13.marec 2016.

    Država še nikoli ni delovala v prid navadnih državljanov ampak v prid previligirancem.

  • wester62 19:38 12.marec 2016.

    ja,država ne more pošteno urediti vse.na drugi strani pa ljudem na veliko jemlje tisto kar ne bi smela in za to sploh ne odgovarja.saj so si zakone tako naredili ,da lahko samo jemljejo in ni jim treba za to nič ...prikaži več narediti.sramota od države.

  • erikkk 08:07 12.marec 2016.

    tud pr elektriki je tko 32-33 EUR brez da kej pokurš ...To je višek ... ni čuden zakaj bežijo v tujino