Slovenija
9 ogledov

Stroškov pač ne seštevajo

Slovenija 10.05.11, Balkanski bojevnik, sojenje, Dragan Tosic, foto: Benjamin Ko Benjamin Kovač
Največja sodišča, ki jih v zadnjih letih pogosto varujejo tudi specialci, ne vedo, koliko to stane.

Država ne zna pojasniti, koliko so slovenska sodišča v zadnjih šestih letih skupno zapravila za varovanje med drugim najhujših domnevnih kriminalcev v času, ko so jih strogo varovane prevažali na sodišča in jim sodili zaradi najhujših oblik gospodarskega ali organiziranega kriminala.

Nihče nima izračunov!

Za varovanje domnevnih tihotapcev kokaina, ki naj bi jih vodil Dragan Tošić, so skoraj dve leti in pol, kolikor je trajalo sojenje, poleg veliko pravosodnih policistov in varnostnikov ljubljanskega sodišča denimo skrbeli pripadniki specialne enote policije. Okrepljeno in tako tudi dražje varovanje je bilo zagotovljeno tudi maja, na istem sodišču, ko so nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši izrekli sodbo. "Ministrstvo za pravosodje (MP) s temi podatki ne razpolaga. Predlagamo, da vprašanja za konkretne primere nastalih stroškov dodatnega varovanja v posameznih odmevnih primerih naslovite na posamezno sodišče, ki o tem vodi ustrezne stroškovnike," so najprej pojasnili na MP.

Infografika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Teh podatkov nimajo niti na ministrstvu za finance (MF), od koder so nas prav tako po želene izračune napotili na vsako posamezno pristojno sodišče, ker naj bi kot samostojni proračunski porabniki te podatke zagotovo hranili. Od petih vprašanih največjih, okrožnih sodišč pa so s štirih skoraj enotno odgovorili, da evidenc oziroma izračunov, koliko stroškov naj bi nastalo pri zagotavljanju varovanja posamezne odmevne kazenske zadeve, nimajo vzpostavljenih in da "stroškov varovanja ne evidentirajo po posameznih primerih". Neuradno pa to posamezni sodniki opravičujejo z utemeljitvijo, da "za varovanje udeležencev v tako odmevnih primerih že tako poskrbi policija ter da se stroški dela policije in stroški dela varnostnikov posameznega sodišča nikoli ne seštevajo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.