Slovenija
2933 ogledov

Štrukelj: Gre za rokohitrsko lomastenje po sistemu

Branimir Štrukelj Saša Despot
Vladna izhodišča vodijo v razgradnjo obstoječega enotnega plačnega sistema javnega sektorja, menita sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek.

Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek ocenjujeta, da vladna stran za predlagano delitev javnega sektorja v okviru plačnega sistema na dve skupini ni podala prepričljivih pojasnil. 

Gre za razgradnjo plačnega sistema v javnem sektorju, ki omogoča tako ločene plačne sisteme po določenih resorjih kot tudi odstopanja po različnih delih javnega sektorja, je za STA dejal Jakob Počivavšek. Izpostavil je, da je vlada sprejela sklep, po katerem lahko ministrstva v 14 dneh sporočijo, ali bi želela za svoja področja imeti svoj, poseben plačni sistem.

Sicer pa po njegovih besedah potrebe za izstop iz enotnega plačnega sistema ob takem predlogu, kot ga podala vladna stran, v bistvu niti ne bo, ker bo praktično avtonomija posameznih delov javnega sektorja takšna, da "so vsi na nek način izven sistema". Pri tem je še opozoril, da ob predlagani delitvi javnega sektorja v okviru plačnega sistema na dve skupini na vladni strani danes niso natančno pojasnili, kje in zakaj naj bi ta razlika bila.

Počivavšek: Vladni predlog gre v popolnoma napačno smer

Poleg tega izhodišča po Počivavškovih besedah predvidevajo izključevanje sindikatov iz določanja posameznih elementov plačnega sistema, ki so sedaj predmet usklajevanja med vlado in sindikati. Kot je pojasnil, bi imeli delodajalci v nekaterih primerih možnost določati delovna mesta in uvrstitev v plačne razrede izven plačnega sistema oziroma izven kolektivnih pogodb. Merila za delovno uspešnost bi bilo možno določati v splošnih aktih delodajalcev, prav tako tudi merila za dodatek za posebne dosežke.

Počivavšek tako meni, da gre vladni predlog v popolnoma napačno smer glede na to, kar bi bilo dejansko treba s plačnim sistemom narediti.

Denar Slovenija Plače v javnem sektorju bi razdelili v dve skupini

Štrukelj: Posledica bo konec zdaj veljavnega sistema

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je za STA ocenil, da gre za "rokohitrsko lomastenje po sistemu, ki je skrajno zahteven, kjer so potrebne resne analize in premislek". Danes pa, je dodal, napovedanih sprememb na vladni strani niso znali prepričljivo utemeljiti in razložiti, zakaj je predlagana takšna delitev. Sprašuje se denimo, zakaj so osnovne in srednje šole uvrščene v del skupaj z državno upravo, čeprav imajo povsem drug sistem odločanja, vrednotenja dela, drugačen karierni sistem.

Po njegovih besedah pa ni dvoma, da bo posledica konec zdaj veljavnega plačnega sistema. Sistem ne bo dualen le zaradi delitve javnega sektorja na dva dela, ampak tudi zaradi možnosti, da bodo po presoji ministra obstajala delovna mesta, ki se bodo določala in ovrednotila izven kolektivnih pogodb in ne bodo predmet kolektivnih pogajanj, je opozoril.

Kritičen je tudi do predloga, da bi za večje variabilno nagrajevanje sredstva dobili z upočasnitvijo napredovanj v plačne razrede. Kot je pojasnil, za večje variabilno nagrajevanje namreč niso predvidena dodatna sredstva, ampak se z upočasnitvijo napredovanj jemlje vsem, zato da bi ta sredstva namenili le nekaterim.

Ob tem pa sta tako Štrukelj kot Počivavšek opozorila na zavezo iz stavkovnih sporazumov, da je treba o ključnih vprašanjih plačnega sistema doseči soglasje s sindikati javnega sektorja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • kapibara 13:31 16.februar 2021.

    Kar je res, je res..!! Po novem sistemu bode še bolj prihajalo do dejstev, da tisti, ki nič ne delajo, s šefi pijejo kavice in jedo piškotke.. nagrajeni..Plačna skupina "J", ki pa mora delat, da je vsaj kaj videti in ...prikaži več nima časa piti in jesti s šefi, bode vlekla ta kratko, ker šefi ne vedo da delajo, kajti jim nima kdo povedat, kot akterji sami ob kavici in piškotku. V JS sem dobil rek: Če češ napredovati, s druži z določenimi ljudmi.. ( Vse skupaj je pa na sposojenem komentar)

  • Naklonsky 08:52 16.februar 2021.

    In kaj bi radi šolniki? Nič jim ne paše. Šolniki, z najkrajšim aktivnim delovnim časom, najdaljšimi dopusti, prostimi dnevi ... in odličnimi, odličnimi plačami. Razumi, kdor more!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:54 15.februar 2021.

    Enostavno ne morem sprejeti dejstva, da je en tak tumpe kot je Počivalšek lahko gospodarski minister!