Slovenija
19 ogledov

Štrukelj protestno zapustil pogajanja

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj je danes zapustil pogajanja delovne skupine, ki usklajuje besedilo poglavja o javnih financah za sklenitev socialnega sporazuma.

To je storil, ker od vladne strani ni dobil zahtevanega opravičila za "podcenjujoče zavajanje sindikatov" glede zakona o državnem holdingu.

Predsednik KSJS Branimir Štrukelj je ponovil očitek, da so predstavniki ministrstva za finance prejšnji teden na pogajanjih za sklenitev socialnega sporazuma o javnih financah grobo zavajali socialne partnerje, ko so trdili, da zakona o državnem holdingu ne morejo dati, ker se še piše.

"Šlo je za očitno laž, saj je minister za finance trdil, da je bil zakon celo javno objavljen med vladnimi gradivi na spletni strani vlade, kar se je sicer izkazalo kot netočno," poudarja Štrukelj.

Dodaja, da je bil zakon v času sestanka delovne skupine pripravljen in da je državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič grobo zavajal socialne parterje s trditvijo, da se zakon še piše, čeprav bi lahko pošteno povedal, da predloga zakona pred sprejetjem na vladi ne bodo posredovali socialnim partnerjem.

Živkovič opravičilo zavrnil

Ker je Štrukelj vztrajal pri opravičilu za nedopustno in podcenjujoče zavajanje predstavnikov sindikatov, Živkovič pa je opravičilo zavrnil, je Štrukelj, kot pravi, zapustil pogajanja.

O nadaljnjih ukrepih in ravnanjih se bo KSJS, ki zastopa 74 tisoč članov sedmih reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju, še odločala, je pristavil Štrukelj.

Kot je še pojasnil, gre pri zakonu o državnem holdingu za zakon, s katerim naj bi se upravljalo z zadnjimi 10 milijardami evrov državnega premoženja, zato so sindikalisti po njegovih besedah prepričani, da tako na "rokohitrski način s poseganjem v družbene dogovore, ki so se sklepala s socialnimi partnerji desetletje, ni mogoče poseči v ta razmerja".

To je tudi razlog, da je ta zakon predsednik KSJS, kot še pove, imenoval "revolucionarni dekret", ker preprosto izničuje in se ne ozira na sprejete dogovore v zvezi z upravljanjem državnega premoženja in premoženja, ki ni last države (kot so pokojninska sredstva javnih uslužbencev).

Komentarjev 2
  • partsec 11:17 20.julij 2012.

    KUČANOVEM (nesojenem) ZETU VERJAMEJO SAMO BEDAKI !!!

  • privat 21:28 09.julij 2012.

    dokler sindikat ne izjavi da ni pogajanj z nobeno samozvano novo vlado ...jim ne verjamite!!!