Slovenija
24 ogledov

Štrukelj s Krebsovo dosegel kompromis

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je s pogajalsko skupino Konfederacije sindikatov javnega sektorja dosegla kompromis. Vlada zdaj čaka še na Posedijevo skupino.
Predloga obeh dokumentov, ki povzemata ukrepe, o katerih so se sporazumeli, sta z vodjo pogajalske skupine Branimirjem Štrukljem že parafirala.


Gre za predlog dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 ter predlog aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor.

Vlada se je odpovedala znižanju plač, sami pa so pristali na "zamrznitev sedanjega stanja", je dogovorjeno na kratko povzel Štrukelj.

Za dve leti so po njegovih besedah tudi uspeli podaljšati zagotovilo, da vlada ne bo odpuščala zaposlenih v javnem sektorju.

Kot je poudaril, za današnje parafiranje obeh dokumentov prevzema odgovornost. O doseženem kompromisu pa se bo moralo izreči članstvo.

Aneks h kolektivni pogodbi bo veljaven le, če ga bo podpisala večina od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja iz štirih dejavnosti.

Vlada bo oba dokumenta tako posredovala tudi sindikatom pogajalske skupine Janeza Posedija, ki vključuje 22 sindikatov, ti pa se z vladno stranjo niso pogajali. Da se opredelijo, ali ju bodo podpisali, imajo časa do 28. avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.