Slovenija
15 ogledov

Štrukelj za javno objavo izplačil

Branimir Štrukelj Saša Despot
Sviz je v odzivu na visoke honorarje izpostavil, da podpirajo transparentno prikazovanje nakazil.

Predsednik sindikata Sviz Branimir Štrukelj je po številnih razburjenjih učiteljev odzval na razkritje, da so ministrica v odstopu Stanka Setnikar Cankar in drugi zaposleni v javnem sektorju poleg rednega plačila za delo prejemali še več tisoč evrov visoke honorarje. Izpostavil je, da gre za neupravičeno dvojnost. "Ogromna večina zaposlenih v izobraževanju se je odrekala, zniževale so se plače, zniževali so se drugi prejemki. Po drugi strani, pa se to niti malo ni dotaknilo privilegirancev."

Povedal je še, da podpirajo, da se razčisti vsa vprašanja glede objave honorarjev in zaslužkov v javnem sektorju, ne samo v izobraževanju. A ob tem svari pred rokohitrskimi predlogi, do katerih prihaja pri aferah. Ko primer je izpostavil povečanje pedagoških obveznosti, ki se mu zdi absurdno. "Kaže, da želijo politiki kovati železo le dokler je vroče, potem pa ne prihaja do sistemskih rešitev."

Za popolno transparentnost

Štrukelj pravi, da je pomembno, da se ugotovi, kakšne so povezave med zasebnimi podjetji in zaposlenimi v javnem sektorju ter kakšna so bila nakazila samostojnim podjetnikom. Podpira tudi namen, da bi bile vse plače in nakazila v javnem sektorju javna in transparentna.

Izpostavlja še, da je v javnem sektorju na prvem mestu kakovostna storitev, zavarovati je namreč treba kvalitetno izobraževanje. A takšne stvari naj bi se dogajale tudi zato, ker nekateri uslužbenci ne dobivajo primernega plačila: "Če ima asistent z doktoratom, ki je 20 let hodil v šolo, okoli tisoč sto evrov plače, je nekaj narobe. Da ne govorimo potem, o tem, da je ta isti asistent verjetno opravil velik del dela tistih, ki so potem služili."

Komentarjev 9
  • Kranjica 21:48 10.marec 2015.

    Seveda vem, zato se strinjam, da se njegovi dohodki javno objavijo. Sicer pa so mediji leto ali dve nazaj o tem tudi pisali, a smo že malo pozabili.

  • Kranjica 21:46 10.marec 2015.

    Zakaj ste proti? S tem bi ubil 2 muhi na mah: znebil bi se "težavnega"sindikalista, hkrati pa bi mu omogočil, da tokrat sam odloča, komu v šolstvu bo zviševal dohodke.

  • dragec 19:57 10.marec 2015.

    @kranjica, a ti veš,da je on član še še nekaj upravnih odborov ??'