Slovenija
23 ogledov

Štrukljeve stavkovne straže

Branimir Štrukelj Boštjan Tacol
Je sindikalist Branimir Štrukelj med stavko leta 2000 ravnal povsem drugače kot danes?

Današnji zapis na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIKZ), kaže, da naj bi Branimir Štrukelj leta 2000 pozival, naj učitelji med stavko poskrbijo za jutranje varstvo, prehrano in bivanje otrok v šoli med stavko učiteljev. Danes pa zagovarja povsem drugačno ravnanje.  

MIKZ še zatrjuje, da je njegova okrožnica, s katero so vrtce in šole seznanili s potekom stavke,skoraj identična okrožnici nekdanjega ministra za šolstvo in šport Pavel Zgaga iz leta 2000.

Tako je bilo leta 2000

Zgaga je, tako MIKZ, leta 2000 zapisal: »V primeru, da bi do odločitve o stavki vendarle prišlo in bi bila ta izvedena, na Ministrstvu za šolstvo in šport pričakujemo, da bo stavka potekala po vseh pravilih, od vodstev šol in vseh zaposlenih pa pričakujemo, da boste poskrbeli za učenke in učence, dijakinje in dijake – še posebej in na prvem mestu pa za njihovo varnost.«

Iz takratnih medijev pa je razvidno, dodajajo na MIKZ, da je Branimir Štrukelj takrat poudaril, da so sindikati v sporu z vlado, ne z otroki, zato bodo na šolah poskrbeli za jutranje varstvo, podaljšano bivanje in prehrano otrok. Učitelji naj bi za učence, dijake in študente v času pouka pripravili tudi različne okrogle mize in druge oblike neformalnega izobraževanja. Isti viri navajajo, da je gospod Štrukelj dodal, da so zaposleni v šolstvu odločeni braniti družbeni ugled in status učiteljskega poklica ne glede na to, ali bo stavka plačana ali ne.

Zdaj pa Štrukelj ravna povsem drugače, pravijo na MIKZ. Zagovarja popolno zaprtje šol med stavko.

In kaj pravi Štrukelj?

"V okrožnici iz leta 2000 ni omenjen 7. člen Zakona o stavki. Ministrstvo skuša izrabiti ta člen, ki govori o minimumu delovnega procesa. Vendar pa tega določila v šolstvu ni mogoče uvesti tako kot v policiji ali zdravstvu," pravi Štrukelj. 

"Poleg tega je bila takratna stavka drugačna. Ni bila ostra. Šole so bile zaprte, bile so stavkovne straže, imeli pa smo 'mehko ustavljanje otrok', ki so prišli v šolo. Takrat smo bili zainteresirani, da ne zaostrujemo do skrajnosti, ker smo zahtevali višje plače. Zdaj pa zahtevamo ohranitev kakovosti javnega šolstva. Borimo pa se tudi za naše plače. Če pa bi imeli možnost prisilne izbire, bi prej pristali na znižanje plač kot na poseg v normative," končuje Štrukelj. 

Komentarjev 4
  • Pepe007 12:34 17.april 2012.

    Bla, bla, kljub propagandnemu gradivu, ki so ga otrokom posilili v šoli, da ga nesejo staršem v roke. Kaka borba za kakovost javnega šolstva. Borijo se zato, da iz gospodarstva potegnejo še zadnje cente. Dokler se pač da... Stavka je ...prikaži več naperjena proti ostalim državljanom.

  • Kranjica 12:07 17.april 2012.

    To je sprenevedanje. Da bi prej pristali na znižanje plač, kot poseganje v normative, še sam sebi ne verjame. Proti znižanju plač so protestirali takoj po seznanitvi z ukrepi vlade in ustanovili stavkovni odbor, še preden so se sploh začeli pogajati.

  • Veteran 21:39 16.april 2012.

    Pa še to, na koncu je lepo povedal, da se bori za plačo in nič drugega. Prava sindikalna beda upam, da vas bodo pometali na cesto.