Slovenija
53 ogledov

Strunjan – oranžna dolina kakija

1/32
Žurnal24 main
Strunjan je ta konec tedna že 10. leto zapored v znamenju kakija in tridnevne kulinarično-zabavne prireditve.

Ravno tej prireditvi gre zasluga, da je kaki, do pred desetletjem pri nas dokaj neznan sadež, danes povsod prepoznan in cenjen kot zlati oziroma »božanski« sadež.

 

Fotografije dogajanja na prazniku kakija si oglejte tu in v zavihku Galerija.

Blagoslovila kaki
Praznik kakija so odprli včeraj in na njem je prvič v svojem mandatu javno nastopil piranski župan Peter Bossman, ki je med drugim tudi kot zdravnik vsem priporočil kaki. Na otvoritvi seveda ni manjkal pester kulturni program v znamenju kulture in tradicije Istre, tam pa sta bila tudi strunjanski pater Niko in piranski župnik Zorko Bajc, ki sta blagoslovila ta sadež.

 

Okusen mediteranski kaki ceni vedno več sladokuscev in ljubiteljev zdrave prehrane. V Strunjanu, kjer ga pridelajo največ pri nas, pa se bo še jutri na Prazniku kakija sladkalo z njim več tisoč ljudi. Dogodek potrjuje, da je Strunjan naša prestolnica kakija.

Nagrado dobita največji in najmanjši
Prireditev, ki jo člani Turističnega društva Solinar pripravljajo skupaj s Kmetijsko svetovalno službo Koper in Krkinim centrom Talaso Strunjan, potrjuje, da je najbolj odmeven in množičen jesenski turistični dogodek na Obali.

Obiskovalci lahko spoznavajo različne vrste kakija in jih okušajo skupaj s slastnimi, dokaj malo znanimi domačimi dobrotami iz njega. Zanje so po starih in novih receptih poskrbele domačinke. Imajo jih že več kot 30 in letos so ponovno pripravili še največjo kakijevo krosato.

Prireditev spremljajo strokovna predavanja, svetovanja, kulturno-zabavni program, razstave literarnih prispevkov in likovnih del na temo kakija, ustvarjalne delavnice za otroke… Podelili bodo nagrade za najmanjši in največji kaki, rekreativci pridejo na svoj račun na kakijevih pohodih po Strunjanu, lahko boste tekmovali se v mori cantadi, obeta se bogata tombola, seveda pa ni obiskovalca, ki ne bi veselo domov odnesel gajbice kakija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.