Slovenija
41 ogledov

Strup še vedno ignorirajo

cisterna za razvoz gnojevke iz bioplinarne, črnomelj vesna žišt
Gnojevka. Belokranjci zahtevajo takojšnje ukrepe, a do pristojnih ne morejo.

Analiza gnojevke iz Bioenergove bioplinarne, ki jo je sicer že decembra po naročilu okoljskega inšpektorja opravil novomeški zavod za zdravstveno varstvo, je pokazala, da ta vsebuje vrsto nevarnih snovi, katerih mejne vrednosti so močno presežene. Toda te analize so v javnost prišle šele zdaj, ko je osem tisoč kubičnih metrov gnojevke iz zalogovnika bioplinarne že pristalo na belokranjskih poljih.

Dodajali so apno

Analize gnojevke za Bionerg je sicer opravljal inštitut za ekološke raziskave Erico iz Velenja, a so te ves čas kazale, da je gnojevka ekološko sprejemljiva. Kot se je izkazalo zdaj, so pred analizo gnojevki dodajali kalcijev karbonat oziroma apno. Analiza novomeškega zavoda pa je pokazala vrsto nevarnih snovi, katerih vrednosti so bile presežene; na primer kadmija, zaradi količine katerega gnojevka ne bi spadala niti v drugi kakovostni razred, ampak med posebne odpadke.

“Za to alarmantno analizo, ki kaže, da so sestavine gnojevke lahko nevarni odpadek, vemo šele nekaj dni. Spretno so jo skrivali ves ta čas, da so lahko zalogovnik izpraznili,” pravi Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj.

Minister jih ne sliši

Z Občine Črnomelj poskušajo, kot pravi županja, sicer že dva meseca stopiti v stik s Francem Bogovičem, ministrom za kmetijstvo in okolje, a žal neuspešno. “Želimo mu predstaviti naše težave, ki resno ogrožajo zdravje ljudi in podtalnico, ter voz v smeri reševanja te problematike potegniti naprej, a nam žal ne odgovorijo,” še pravi Čemas Stjepanovičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.