Slovenija
26 ogledov

"Strup za redne delavce"

"Ne bo vroča šele jesen. Mislim, da bo že poletje zelo vroče," Semolič napoveduj Žurnal24 main
ZSSS. Malo delo bo šlo v ustavno presojo.

Neustavno. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) bo zahtevala ustavno presojo zakona o malem delu, in sicer takoj ko bo sprejet. Prepričani so, da je zakon protiustaven v definiciji malega dela, ker ga ne razmejuje jasno od tako imenovanega velikega dela iz zakona o delovnih razmerjih (ZDR).

Malo delo je strup za redno delo, saj bo izrinilo redna delovna razmerja, menijo v ZSSS. “Če bo zakon sprejet, bodo delovna razmerja za nedoločen čas kmalu preteklost,” pravi izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko. Poudarja, da bodo delodajalci na “malih” delavcih veliko prihranili, saj ti nimajo pravice do bolniških nadomestil, potnih stroškov, povračila za malico in regresa za letni dopust.

Iz Nemčije slaba izkušnja
V Nemčiji je kar dobra petina vseh delavcev malih, večinoma ženske, svarijo v ZSSS. Le deset odstotkov jih je, kot navajajo, končalo v rednih delovnih razmerjih. “Kakšna odskočna deska je, če skačeš z glavo v prazen bazen?” ministru za delo Ivanu Svetliku vrača sindikalist Goran Lukič.

V ZSSS po torkovem neuspešnem sestanku z vlado pravijo, da se bo prvič zgodilo, da bo kakšna vlada spremembe ZDR, ki je mala delavska ustava, poslala v državni zbor brez soglasja sindikatov; so pa zadovoljni, da je premier Pahor malce umiril tempo pri pokojninski reformi; spet se sestanejo šele 3. julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.