Slovenija
51 ogledov

Strupov ne delajte doma

Slovenija 02.06.13, domace podjetje, podjetnica, podjetnik, s.p., delo doma, rac Shutterstock
Če inšpekcije ne obvestite, da delate od doma, dva tisoč evrov kazni.

Inšpektorji za delo so lani prejeli 150 obvestil o delu na domu, ujeli pa so tudi dva kršitelja, ki jih o delu na domu nista obvestila.

Kot določa zakon, mora namreč delodajalec pred organiziranjem dela na domu obvestiti delovno inšpekcijo. Kazen za pravno osebo oziroma samostojnega podjetnika, ki tega ne stori, je od 750 do dva tisoč evrov, za odgovorno osebo pa od sto do 800 evrov.

Papirnati nadzor

Inšpektorji sicer ne izdajajo soglasij za delo na domu, pač pa je njihova naloga, da preverjajo pogoje dela; predvsem prek izjave o varnosti z oceno tveganja, ki ga mora opredeliti delodajalec. Delo na domu lahko prepovejo, če se izkaže, da je delo nevarno in škodljivo za delavca in okolje. Gre denimo za delo z nevarnimi snovmi, kot je izdelovanje vnetljivih in eksplozivnih snovi, strupov in zdravil, ali dela, ki povzročajo sevanja oziroma tvorijo emisije.

Katerih del se doma ne sme opravljati, sicer določajo posamezni predpisi, vendar pa, kot pravijo na inšpektoratu, posebnega zakona v Sloveniji nimamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.