Slovenija
21 ogledov

Študente zanima pavziranje

Študenti Nik Rovan
Študente zanima vse. Od bivanja, hrane do pavziranja. Pomoč na vsakem koraku.

Študentska svetovalnica na brezplačen študentski telefon 080 98 67 prejeme ogromno vprašanj študentov. Največkrat sprašujejo:

- kako in kje se vpišejo v sistem subvencionirane študentske prehrane (SŠP) ter kaj vse potrebujejo za vpis (izjemni vpis v višji letnik, podaljšanje absolventskega staža, izredni študij),

- študentsko bivanje – v teh dneh je predvsem aktualno vprašanje, kdaj bodo prejeli pogodbe od študentskih domov, kdaj se bodo lahko vselili in podobno,

- štipendije, če in kako jo lahko dobijo, katero štipendijo lahko dobijo, kdaj so roki za oddajo vlog in kaj vse potrebujejo za to, da bo njihova vloga popolna,

- aktualna so tudi vprašanja o urejanju zavarovanja in začasnega bivališča, v nadaljevanju študija pa seveda pridejo na vrsto tudi druga, tudi tista o možnostih obštudijskih dejavnosti ter o dogajanju v Ljubljani.

Zanima jih, kaj pomeni pavziranje

Se pa kljub temu zgodi, da študentje ne vprašajo vedno tistega, kar bi morali. Po besedah Blaža Jamška s svetovalnice se srečujejo tudi s tem, da pri zelo zahtevnih vprašanjih študent napačno oceni oziroma domneva, kje je problem.

"Študentje se dostikrat obrnejo na nas z vprašanjem, kaj pomeni pavziranje, ob tem pa na primer ne povedo, da so tudi prejemniki štipendije, za katero je mogoče, da jo bodo morali vračati. Drugi primer ob izgubi statusa študenta pa je, da si študentje pozabijo urediti zdravstveno zavarovanje v roku enega meseca od izgube statusa in so potem uvrščeni na čakalno listo."

Pomoč študentom na vsakem koraku

Če bruci potrebujejo pomoč, se lahko obrnejo na ŠOU v Ljubljani na Kersnikovi 4, na Študentsko svetovalnico, v Študentsko hišo Srce na Židovski stezi 6 ter na brezplačni študentski telefon 080 98 67. Sicer jim je vse leto na voljo brezplačno pravno, socialno, psihološko svetovanje in svetovanje za študij v tujini, ki ga izvaja Študentska svetovalnica.

Pokličejo lahko tudi brezplačen študentski telefon 080 98 67, kjer dobijo odgovore na vsa vprašanja v zvezi s študijem in obštudijskimi dejavnostmi, ki jim jih ponuja ŠOU v Ljubljani in njegovi zavodi. Najdete pa jih tudi na spletu (www.sou-lj.si) in na Facebooku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.