Slovenija
39 ogledov

Študenti bodo čakali v vrstah

Dijaki na avtobusu Saša Despot
Prevoz. Nemir zaradi novih subvencij.

Dijaki in študenti bodo lahko od ponedeljka kupili subvencionirane vozovnice za javni prevoz. Zaradi prehoda na nov sistem se pričakujejo vrste, zato pristojni svetujejo, naj se upravičenci urejanja dokumentacije lotijo čim prej.

Mestni promet zastonj

Dijaki in študenti, ki se ne šolajo v kraju svojega študija, bodo lahko kupili splošno mesečno vozovnico ali vozovnico za deset voženj. Cena prvih bo odvisna od oddaljenosti domačega kraja. Če živijo manj kot 60 kilometrov od šole, bodo za splošno vozovnico plačali 20 evrov; če živijo do 90 kilometrov stran, bo cena 30 evrov; za tiste, ki so oddaljeni več kot 90 kilometrov, pa 50 evrov. Če želijo kupiti vozovnico za le deset voženj na mesec, jih bo to stalo 15 evrov ne glede na prevoženo razdaljo. Ker želi ministrstvo za infrastrukturo povečati uporabo javnega prometa, bodo imetniki mesečnih vozovnic hkrati upravičeni tudi do brezplačne uporabe mestnega prometa v Ljubljani in Mariboru.

Diskriminacija domačinov

Težave nastanejo, ker so do teh vozovnic upravičeni le tisti, ki se šolajo vsaj pet kilometrov od doma. Študenti, ki imajo stalno bivališče v Ljubljani, kot opozarja predsednica Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Ana Pleško, bodo zato morali za mesečno vozovnico še vedno plačati 20 evrov. “Takšna ureditev, ki uvaja dražjo vozovnico za tiste, ki prebivajo bližje kraju izobraževanja v primerjavi s tistimi, ki se bodo ob koncih tednov še vozili v kraj stalnega prebivališča, je diskriminatorna in nedopustna,” pravijo. Pričakujejo, da bodo pristojni zadevo rešili.

Še vedno možno soliranje

V sivi coni nove ureditve ostajajo tudi študenti, ki se v univerzitetna središča vozijo z lastnim prevozom ali prijatelji. “Za vse, ki uporabljajo izključno mestni promet v Mariboru, ostane cena mesečne šolske vozovnice nespremenjena, torej 15,61 evra,” zagotavljajo pri mariborskem potniškem prometu. Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat zatrjuje, da bo v prestolnici “vsak, ki bo imel status študenta, dobil subvencionirano mesečno vozovnico za 20 evrov.” Pravi, da ta hip proučujejo različne možnosti, kako zmanjšati dolge vrste.

Komentarjev 7
  • zic 22:07 20.avgust 2012.

    KAJ JE PACJENTI, KAJ IMAJO VEZE VAŠI VPISI S ČLANKOM???NEHITE ŽE JOKAT ZA BEDNIM HOKEJEM...ČE SE NE ZNAJO IT, PAČ JIM NI POMOČI...

  • Nogo Bozo 21:33 20.avgust 2012.

    fantje, kljub številnim nakopičenim težavam na najlepši možen način dokazujejo, da so vredni zaupanja, da znajo in želijo igrati, treh magičnih besed - v interesu slovenskega hokeja - ni slišati od nikoder. Zato naj ostane v spomin in ...prikaži večin opomin - V INTERESU SLOVENSKEGA HOKEJA bi bilo pošteno pomagati temu slavnemu, na žalost pa zavoženemu kolektivu. Njegovo sedanje člansko moštvo je na začetku letošnje sezone na najboljši možen način pokazalo, da zna igrati dober hokej, da je vredno zaupanja ter bi zagotovo še naprej razveseljevalo ljubitelje te moške igre.ssMorda pa je to mnenje povsem zgrešeno, je postavljeno na napačne temelje in je prav v interesu slovenskega hokeja, da jeseniški potencial; fantje, ki znajo igrati dobro, ki hokejsko igro imajo v duši, ki ponosno nosijo železarja na prsih in bi lahko zaigrali v slovenski reprezentanci, vendar postanejo davna preteklost.

  • Nogo Bozo 21:32 20.avgust 2012.

    leta kraljeval na samem vrhu, reprezentanci prejšnje in sedanje države daroval največ reprezentantov, klubu brez katerega ne bi bilo številnih uspehov te slovenske športne panoge? In še nekaj. Jeseniški hokej se je vedno moral podrediti » interesu slovenskega ...prikaži veča hokeja«. Kolikokrat smo slišali te tri » čarobne » besede, ko so se na Jesenicah morali podrejati muham ljudi, ki so nekoč vodili slovenski hokej. V interesu razvoja manjših klubov, v interesu večjega števila moštev v državnih prvenstvih, v interesu reprezentance, ko je bilo potrebno registrirati nekatere tujce, jim dati državljanstvo in jim omogočiti, da igrajo proti Jesenicam. Vse to, še enkrat - v interesu slovenskega hokeja - je bilo usmerjeno, da se jeseniški vpliv zmanjša, da na račun njegove kakovosti napredujejo drugi, da s tujimi igralci, vendar kdo ogrozi primat hokejistov, ki so rasli Podmežaklo.ssDanes, ko je jeseniškemu hokeju najhujše, ko je na obzorju propad članskega moštva, ko jeseniški fantje, kl