Slovenija
40 ogledov

Študenti en mesec lačni

Prazen krožnik Shutterstock
Gostinci pripravljeni: med enomesečno prekinitvijo plačevanja z boni ponujajo klasična kosila po študentskih cenah.

Med 15. julijem in 15. avgustom študenti ne bodo mogli uveljavljati subvencij za študentsko prehrano. Ker je sistem od papirnatih bonov že pred leti prešel na avtomatizirane subvencije, se bodo zlorabe težko dogajale. Sistem bo za en mesec namreč nehal delovati.

Gostinci s cenejšimi ponudbami

"Podrobnejših podatkov o tem, kako so se na ukinitve subvencij prilagodili gostinci, nimamo. Verjamemo pa, da jim je s kakovostno in razširjeno ponudbo ter primernimi cenami uspelo zadržati zveste stranke," pravijo v Študentski organizaciji Slovenije (Šos).

Številni gostinci pred svojimi lokali dejansko oglašujejo obroke po podobni ceni, kot ga med letom prek subvencionirane prehrane plačujejo študenti. Praviloma se morajo ti identificirati z veljavno študentsko izkaznico. Predvsem ponudniki hitre hrane so to možnost po 20. uri uvedli že med letom, saj študenti po tej uri subvencij ne morejo več uveljavljati. 

V Ljubljani je povprečna cena študentskega obroka sicer 5,76 evra, v Mariboru pa 5,13 evra. Študenti v povprečju v Ljubljani od tega plačajo 3,13, v Mariboru pa 2,05 evra. Preostanek gostincem poravna država.  

Študenti lahko subvencije uveljavljajo pri 589 ponudnikih, kar je 120 manj kot decembra lani. Seznam ponudnikov se je nazadnje spremenil letos, naslednjič pa se bo konec prihodnjega leta.

Mesec za zdravo prehrano

Ali se mladi prek subvencioniranega sistema prehrane prehranjujejo predvsem pri ponudnikih hitre hrane ali pa dajejo poudarek zdravim obrokom, ni jasno, saj sistem ne beleži, za katere obroke študenti porabijo subvencije. "Opažamo pa, da tudi mladi vse večji poudarek dajejo sveži in zdravi prehrani," pravijo v Šosu. Za mesec, ko bodo morali študenti kuhati doma, so v sodelovanju s študenti fakultete za vede o zdravju pripravili tudi napotke glede pravilnega prehranjevanja.  

Študenti bodo za julij sicer vseeno prejeli 10 subvencij, za avgust pa 11 – skladno s številom delovnih dni, ko bodo subvencije delovale. Če jim bodo subvencije iz junija, julija ali avgusta ostale neizkoriščene, jih bodo lahko porabili septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.