Slovenija
45 ogledov

Študenti in dijaki zdaj z dvojnimi štipendijami

Slovenija 01.10.2013 studenti pred LPP prodajnim mestov na Bavarskem Dvoru v Lju Saša Despot
Kadrovske štipendije. Po novem bodo morali delodajalci štipendiste že med študijem obvezno vsako leto sprejeti na enomesečno prakso.

Do konca meseca morajo delodajalci sporočiti, ali bodo razpisali kadrovske štipendije. Dijaki in študenti bodo med ponudbami nato izbirali na spletnih straneh sklada za razvoj kadrov in štipendije ter regionalnih razvojnih agencij. Štipendije pa bodo prejemali pod novimi pogoji.

Služba za (vsaj) eno leto

Za sofinancirane kadrovske štipendije je ključna novost, da bo moral štipendist vsako leto šolanja opraviti enomesečno prakso. Delodajalec ga bo moral tudi zaposliti za eno leto, predpisana bo minimalna višina štipendije. Bo pa to veljalo le za tiste, ki jim bo sofinancirana kadrovska štipendija prvič podeljena v letu 2014/15. Po novem bo mogoče poleg kadrovske štipendije hkrati prejemati državno ali Zoisovo štipendijo. "Ker je to področje novo in precej kompleksno, vsem svetujemo, da se o možnostih združevanja podrobno pozanimajo pri trenutnem štipenditorju, saj lahko napaka pomeni tudi prenehanje ali vračilo štipendije," opozarjajo na skladu.

Več denarja, manj ljudi

Upad kadrovskega štipendiranja na skladu sicer povezujejo s krizo: "Veliko delodajalcev se je spoprijemalo s trenutnimi težavami in negotovo prihodnostjo ter odgovornostjo do trenutnih zaposlenih, zato so kadrovsko štipendiranje zmanjšali ali celo opustili." Vseeno veliko kadrovskih štipendij ostane nepodeljenih, čeprav so višje od preostalih. Povprečna kadrovska štipendija za študenta je 338, za dijaka pa 224 evrov, kar je 128 odstotkov več od Zoisove štipendije. 

Komentarjev 1
  • mirac 21:40 18.februar 2014.

    Hja, ko se oziraš za kadrovskimi štipendijami se pa zgodi, da jih je največ namenjenih gimnazijskim maturantom, ki po 4-ih letih niso nič, brez poklica. To se je dogajalo jeseni na regionalni razvojni agenciji na Štajerskem. Menda naj bi bil ...prikaži več strojni tehnik ali pa strojni inženir zelo perspektivna poklica oz. izobrazbi, pa se je zgodilo, da ni bilo kaj dosti štipendij zanje. Tu vidiš, da vlada neko posebno vzdušje med delodajalci, na eni strani veliko govora in "podpore" perspektivnim poklicem, na drugi strani pa nič od ponujenih štipendij. Tudi za Zoisovo ni nič bolje. Zaradi ene 4-ice v 9.razredu odpadeš pri tej štipendiji, pa tudi do državne ne moreš, ker si nad cenzusom. Pa ni važno, ali ima odlične ocene, da bi dobil dijak še finančno vzpodbudo za dobro delo, študij in dobre ocene. Ne, na vseh "frontah" odpadeš. Ni čudno, da nekateri obupajo. 3-vrste štipendij, pa povsod padeš "ven".