Slovenija
162 ogledov

Študenti, ki odhajajo v tujino, bodo ob del štipendije

študij Shutterstock
Mladi opozarjajo, da bo ukinitev finančne pomoči od odhodu v tujino, še poglobila neenakost med študenti.

"Država ponovno varčuje - na mladih!" pravijo v Sindikatu Mladi Plus, kjer opozarjajo, da je zmanjševanje finančne pomoči za študij v tujini napad na enake možnosti. Študenti bodo po novem ostali brez dodatnih 150 evrov mesečno, ki jih je država pred razpisa štipendij Ad future zagotovila študentom, ki so se odločili za študijsko izmenjavo oziroma prakso prek programa Erasmus. "Ta znesek je marsikomu odločilno olajšal že tako veliko finančno breme odhoda v tujino," izpostavlja Zala Turšič iz sindikata Mladi Plus.

Nekateri bodo morali izmenjave odpovedati

Turšičeva je navedla, da je novica najbolj prizadela tiste, ki bodo na izmenjavo odšli v prihodnjem letu, saj bodo mogli hitro najti dodatna sredstva, da si lahko izmenjavo ali prakso privoščijo, ali pa bodo morali načrte odpovedati. "Že pred ukinitvijo dodatnega financiranja je bil torej razkorak ogromen, razlogi za to, da se mladi niso odločali za dejansko izvedbo izmenjave ali prakse, pa v veliki meri finančni."

Da gre za zaskrbljujoče reze, pa je včeraj opozoril tudi evropski poslanec Igor Šoltes, ki je v Evropskem parlamentu apeliral na pristojne slovenske institucije, da znova razmislijo o posledicah spremenjenih pogojev in o nadomestitvi izpada sofinanciranja.

Ostaja evropska štipendija in dodatek za študente iz socialno šibkega okolja

V Cempiusu, ki bdi nad pravili programa Erasmus+ sicer pravijo, da njihova pravila ostajajo ista. Študenti bodo tako še vedno lahko prejeli drugi del štipendije, ki je zagotavljena iz evropskih sredstev. Višina le te pa je odvisna od države, kamor študentje odhajajo. Letos ta znaša od najmanj 300 pa do največ 500 evrov. 

Na ministrstvu za delo pravijo, da je za študente iz socialno šibkega okolja poskrbljeno, saj ima dotacija že dodatek za študente iz socialno šibkega okolja v višini 150 evrov na mesec, kar študenti dokazujejo ob prijavi na Erasmus.

Poleg Erasmus štipendije pa študenti lahko prejemajo tudi druge vrste štipendij, na primer državno, kadrovsko ali Zoisovo.

Erasmus  | Avtor: Zurnal24/Cempius Zurnal24/Cempius

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.