Slovenija
421 ogledov

Študenti kot v srednji šoli

študent študij predavalnica Anže Petkovšek
Preobremenjeni. Na fakultetah domače in seminarske naloge ter več kot 275 ur študijskega dela več od predpisanega. Študenti. Večina hodi tudi na neobvezna predavanja. Absolventa jih izkoristi 40 odstotkov.

“Študenti na prvi bolonjski stopnji za študij porabijo povprečno 1.025 ur na semester.” To je skoraj 12 ur na dan in “signifikantno odstopa od zgornje meje kriterijev”.

To je ključna ugotovitev raziskave, ki jo je med študenti in profesorji na prvi in drugi bolonjski stopnji opravila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (Šoul).

FDV zahteva najmanj truda

Normativi narekujejo, da študenti prve bolonjske stopnje vsak semester študiju namenijo od 750 do 900 ur. Na naravoslovnih fakultetah Univerze v Ljubljani (UL) mu jih povprečno kar 1.125 ur, medtem ko družboslovci študiju posvetijo 841 ur na semester.

studenti | Avtor: grafika Žurnala24 grafika Žurnala24
Na drugi bolonjski stopnji oziroma magisteriju po ugotovitvah Šoula obstaja “bistvena razlika med obremenjenostjo študentov na naravoslovnih in družboslovnih programih”.

Naravoslovci so namreč na semester obremenjeni v povprečju 258 ur več kot družboslovci, ki naj preobremenjenosti ne bi čutili. Najbolj so obremenjeni študenti biotehniške in zdravstvene fakultete.

“Med najmanj obremenjenimi izstopata fakulteta za družbene vede (FDV) in ekonomska fakulteta,” pravijo na Šoulu. Število ur je po raziskavi pri obeh pod mejo kriterijev.

Prisotni fizično, ne v mislih

Na UL prisotnost na predavanjih preverja le 22 odstotkov pedagoških delavcev, na vajah pa skoraj polovica. Triindvajset odstotkov jih meni, da je preverjanje dobro, ker študente spodbudi k sprotnemu delu, dobra tretjina pa jih meni, da s tem zagotovijo le njihovo fizično prisotnost.

Tudi če so predavanja neobvezna, jih obiskuje kar 73 odstotkov naravoslovcev, saj se jim zdijo koristna. Na neobvezna predavanja hodi 47 odstotkov njihovih družboslovnih kolegov.

Na semester morajo študenti prve bolonjske stopnje sicer v povprečju izdelati dve seminarski nalogi in sedem domačih nalog ter opraviti štiri kolokvije.

Še vedno lahko delajo

Ena izmed redkih točk bolonjskega sistema, ki so implementirane, je po raziskavi delo v manjših skupinah. Kljub temu 42 odstotkov študentov prve stopnje meni, da se jim profesorji individualno ne posvečajo dovolj.

Dobra tretjina študentov diplome ne more končati v sklopu rednega študija, zato potrebuje leto absolventa. Največ študentov se brez absolventa takoj vpiše na drugo stopnjo na biotehniški fakulteti, fakulteti za matematiko in fiziko ter fakulteti za farmacijo.

Največ jih absolvent potrebuje na ekonomski fakulteti in fakulteti za upravo. Na prvi stopnji študentje kljub preobremenjenosti študentskemu delu med tednom posvetijo osem, ob koncih tedna pa štiri ure.

Komentarjev 16
  • sandukan 22:17 18.maj 2012.

    kako lohk tko bluziš???jst nism niti enkat reku da je naša najbolša, ker je deleč od tega, ker so in profesorji in sistem u k*. Sam ne pa govort da je lenuharska, ker nisi biu na njej in ne veš ...prikaži več kako je. najlažje je govort kako je na drugih faksih med tem k ti svojga po predvidevanju da imaš preveč časa, delaš počas.

  • falco 20:01 18.maj 2012.

    Tipični pravnik "mi smo najbolšil, najtežji študij...." Kot je reko en prof. na predavanjih "pravnikov pa ekonomistov je največ pa najbolši fax majo a sta ravno pravo pa ekonomija v slo najbolj v ku*cu)DIF pa Zdravstvena lenuharska faxa ne me j* pravnik

  • sandukan 15:51 18.maj 2012.

    zdravstvena je lenuharska fakulteta??? xDD mislm ....fak xDD19 izpitov +23obveznih kolokvijov k ti nč ne koristjo narest jih pa moraš +20tednov prakse po 8 ur....ne me j.....pa govor lenuharska