Slovenija
11 ogledov

“Študenti le pomivamo!”

V tej hiši morajo gostje začutiti, da so postreženi v šoli, pri pouku, pravi Ton Žurnal24 main
Študenti višje šole za gostinstvo in turizem pravijo, da jih pri praktičnem pouku izkoriščajo.
Gostje v šoli
Kulinarika. Hiša kulinarike je lansko jesen zaživela v nekdanjem gostišču na Glavnem trgu. Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto je s pomočjo evropskega denarja za medpodjetniške izobraževalne centre spomeniško zaščiteno stavbo v starem mestnem jedru spremenil v restavracijo, slaščičarno, bistro in atrij za prireditve. “V obnovo smo vložili blizu dva milijona evrov in tako dobili potrebno infrastrukturo za vse tri naše šole: kmetijsko z živilskimi programi, gostinsko ter višjo šolo za gostinstvo in turizem,” pravi Tone Hrovat, direktor centra biotehnike in turizma.

Študente višje strokovne šole za gostinstvo in turizem naj bi pri praktičnem pouku v Hiši kulinarike na novomeškem Glavnem trgu izkoriščali zgolj za strežbo in pomoč v kuhinji, je v anonimnem pismu zapisal eden izmed njih.

Bili naj bi organizatorji
V drugem letniku praktični pouk zahteva 200 ur organizacije dela na področju strežbe, kuhinje, nabave, skladiščenja, marketinga, prodaje in računovodstva. Poleg tega bi moral zajemati organizacijo in izvedbo ter vodenje dogodka,” navaja anonimni študent. A namesto tega, kot pojasnjuje, delajo le kot natakarji v slaščičarni, okrepčevalnici in restavraciji ter kot pomočniki v kuhinji, kjer pomivajo posodo in čistijo. “Vsak študent opravi več kot 40 ur na teden, včasih tudi od 16 do 20 ur na dan,” dodaja. Meni, da jih v Hiši kulinarike izkoriščajo, ker nimajo zaposlenih dovolj delavcev. Navedbe smo preverili še pri nekaj študentih te šole, ki sicer ne želijo biti imenovani, so pa potrdili, da praktični pouk res poteka tako, kot opisuje anonimni študent.

Hrovat: Želijo nam slabo
Tone Hrovat, direktor centra biotehnike in turizma, v sklopu katerega deluje višja strokovna šola za gostinstvo in turizem, meni, da se na nas ni obrnil študent, temveč nekdo, ki želi načrtom, namenu šole in Hiši kulinarike nekaj slabega: “Mogoče zato, ker smo jim v nečem konkurenca.

200 ur praktičnega pouka predvideva učni načrt za drugi letnik višje šole za gostinstvo in turizem.

Študentje bodo po evalvaciji prvega dela prakse napisali svojo zgodbo, tudi anonimno, ki bo razjasnila tako pomanjkljivosti kot prednosti. In rezultat tega bomo tudi objavili.”

Zaposlitev dobrih kadrov v prenovljenem gostišču je bila sicer velik zalogaj, ki pa jim ga je do konca lanskega leta uspelo uresničiti, pojasni Hrovat.

Porabijo nas le za postrežbo gostov in pomivanje posode.
Anonimni študent višje šole za gostinstvo in turizem

Poznati osnove je nujno
Da študenti pod mentorstvom ne bi organizirali strokovnih gostinskih dogodkov, ne drži, pravi Horvat in jih navaja celo vrsto, ob tem pa dodaja: “Bodoči diplomant mora poleg dobre organizacije obvladati tudi osnovne veščine, česar v gostinstvu ni mogoče doseči brez konkretnega gosta.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.