Slovenija
11 ogledov

Študenti na referendum

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Ljubljanski študentje bodo danes, v sredo in četrtek na referendumu odločali o naložbi Študentske organizacije Univerze (Šou) v Ljubljani v hotelsko dejavnost.

Za potrditev naložbe se mora referenduma, ki ga je sprožilo študentsko društvo Iskra, udeležiti vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, v tem primeru okoli deset tisoč študentov.

V Iskri že od samega začetka nasprotujejo ideji o gradnji mladinskega hotela na Kersnikovi ulici, saj v času vsesplošnega varčevanja ne vidijo smotrnosti te naložbe, da bi bila v interesu študentov, je za STA pojasnil predsednik Iskre Klemen Knez. Raje bi videli, da bi prostore namenili denimo študentskim domovom, socialnim stanovanjem za študentske družine ali čitalnici, ki bi bila odprta vso noč.

Iskra je za sklic referenduma zbrala več kot tisoč podpisov študentov, ki naložbi nasprotujejo.

Udeležiti se mora vsaj petina

Po statutu Šoua v Ljubljani je predlog na referendumu sprejet, če se ga je udeležila vsaj petina vseh študentov, ki imajo status in so člani Šoua v Ljubljani, ter če se je o referendumskem vprašanju pozitivno izrekla večina udeležencev, pojasnjuje Knez. Ob tem dodaja, da če se referenduma ne udeleži dovolj volilnih upravičencev, bo predlog avtomatično zavrnjen.

"Referendum kot demokratično pravico študentov podpiramo, in če bo dosežen 20-odstotni kvorum, bomo upoštevali mnenje študentov," je za STA povedal predsednik Šoua v Ljubljani Rok Liković.

Spomnimo ...

V Šouu v Ljubljani so konec aprila namreč napovedali, da bodo svoje poslovne prostore preselili s Kersnikove 4 na Vojkovo ulico 63, hkrati pa pojasnili, da želijo na Kersnikovi vzpostaviti študentsko menzo in manjši hotel. Hotel bi imel predvidoma 22 sob, upravljal pa bi ga Šou Hostel, ki že upravlja Hostel Celica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.