Slovenija
19 ogledov

Študenti ne morejo v tujino

Univerza v Ljubljani. Dejan Mijović
Univerza v Ljubljani. Ker so se več mesecev reorganizirali, je diplomant ostal brez prakse v tujini.

"Škandalozno je, da je univerza dobila denar za prakse diplomantov v tujini, a ni objavila razpisa, s katerim bi denar razdelili. Zato sem ostal brez prakse pri priznanem mentorju," razlaga diplomant gradbeništva Luka Lampret.

Na Univerzi v Ljubljani (UL) odgovarjajo, da kandidati "ne morejo kar računati na to, da bodo dobili sredstva, in tega obljubljati potencialnim mentorjem". Razpis so po več mesecih čakanja po našem poizvedovanju včeraj vendarle objavili.

Denar imajo na računu

UL je konec julija pridobila slabih 75 tisoč evrov (od tega 6.000 evrov za vodenje) za projekt mobilnosti Leonardo da Vinci po programu vseživljenjskega učenja. Mesec in pol pozneje so na svoj račun prejeli 60 odstotkov sredstev, ki jih še vedno upravljajo.

Prek javnega razpisa bodo izbrali 19 diplomantov, od tega vsaj enega s posebnimi potrebami, ki se bodo lahko od deset do 15 tednov poklicno usposabljali v tujini. Vsak diplomant bo, odvisno od države in dolžine prakse, prejel od 2.000 do 5.000 evrov.

Več mesecev zamujanja

Lampret je na UL prvo vprašanje, kdaj bo razpis objavljen, poslal junija. Odgovorili so mu, da bo objavljen septembra. Septembra mu na eno elektronsko sporočilo niso odgovorili, na drugo pa, da bo razpis predvidoma objavljen jeseni.

"Zadnjič smo govorili po telefonu v začetku decembra in mi je bilo ustno obljubljeno, da bo razpis gotovo v začetku januarja. Sem vprašal, katerega leta," razlaga Lampret.

Na UL priznavajo, da so objavo razpisa prvotno načrtovali že jeseni, "vendar je nastal zamik zaradi sprememb notranje reorganizacije in dodatnih nenačrtovanih obremenitev rektorata, kot sta nova doktorska shema in karierni center". Za primerjavo: Univerza v Mariboru je razpis objavila sredi septembra.

"Strokovnjaki ne čakajo"

Lampret je diplomo na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo napisal na temo gradnje hiš iz slamnatih bal. "Inženirskega znanja s tega področja pa v Sloveniji ne morem pridobiti, zato si želim na izpopolnjevanje v tujino," pojasnjuje.

Za delo je bil dogovorjen pri enem od največjih nemških strokovnjakov na tem področju. "Ker razpisa ni in ni bilo, so medtem dobili nekoga drugega in me ne morejo več vzeti. Tudi s službo sem bil nekaj mesecev pripravljen čakati, zdaj pa sem porabil vse prihranke, razpisa in prakse pa ni," dodaja.

Na UL odgovarjajo, da "je resnično dobro, da so kandidati samoiniciativni in načrtujejo morebitno možnost poklicnega usposabljanja. Resnično nam je žal, če se zaradi vnaprej dogovorjenih terminov ni mogel udeležiti razpisa." Dodajajo, da se za razpis zanima več kot 200 kandidatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.