Slovenija
34 ogledov

Študenti spremenili ustavo

"Če eden izmed predsednikov študentskega zbora skupščine ne skliče, potem ta ni
1/12
Žurnal24 main
Skupščina Študentske organizacije Slovenije je sprejela vse predlagane spremembe. Katja Šoba je tako dosegla svoje.

Poslanca čakali dve uri
Ob 17. uri naj bi se začela težko pričakovana skupščina Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Sprva je bilo predvideno, da se bo skupščina začela ob 16. uri, a niso bili vsi prisotni. Tudi ob 17.30 še vedno niso bili sklepčni, saj je manjkal eden od poslancev ŠOU Primorska, ki je prišel malo pred 18. uro.

Dogajanje na skupščini si oglejte v galeriji.

Neodobravanje predloga Katje Šoba
Nekaj minut kasneje so sejo po pričakovanjih zaprli za javnost, praktično naslednji trenutek pa so si že premislili. Ko je Katja Šoba predlagala, da bi dali sklep o zaprtju seje za javnost na glasovanje, je požela množično neodobravanje s strani javnosti (poslanci, bivši študentski predstavniki, novinarji).

Eni žalujejo, drugi se veselijo
V razpravi so večinoma govorili poslanci ŠOUL, ki so bili na skupščini kot zainteresirana javnost. Način spreminjanja ustave, kot se je dogajal danes, so obžalovali Miha Lobnik, Aleš Bržan in Tomaž Černe. Skupščina je vmes postala kaotična, saj so se domala drli eden čez drugega, je dogajanje opisovala naša novinarka Maja Kalan.

Na skupščini so sicer predstavniki študentov spremenili ustavo. Spremembe naj bi uvedle boljši nadzor nad porabo denarja, strožje sankcije za kršitve in zmanjšale količino dodeljenega denarja ŠOUL. Ta bo izgubila približno 1,6 milijona evrov.

Tokrat tudi z varnostniki
Kraj srečanja so okoli 16. ure obiskali tudi varnostniki. Kaže, da se je ŠOU ustrašil morebitnih izgredov. Predsednik ŠOUL Jernej Štromajer je namreč zadnje dni ŠOS opozarjal, da današnja skupščina "ne bo legitimna in zakonita". Poslance je tudi posvaril pred kazensko odgovornostjo.

Katja Šoba, predsednica ŠOS-a, pa na drugi strani zatrjuje, da je bila skupščina sklicana zakonito, in dodaja, da bodo veljavni vsi sprejeti sklepi, čeprav ŠOUL ne bo prisoten. Zaradi izbrisa pred manj kot 15 meseci je ljubljanska organizacija namreč še vedno brez pravice veta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.