Slovenija
158 ogledov

Študenti zmanjšali pokojninsko luknjo za 53 milijonov

Študenti Profimedias
Zavod za pokojninsko zavarovanje naj bi študentom in dijakom do konec prejšnjega meseca v evidenco vpisal pokojninsko dobo, ki so si jo lani prislužili s študentskim delo. Med njimi je tudi več kot tisoč takih, ki so letno zaslužili vsaj šest tisočakov ali več.

Mini reforma študentskega dela, ki jo je lani izvedla ministrica Anja Kopač Mrak, se je kot kaže obrestovala državi. Samo lani so študentje zamanjšali luknjo v pokojninski blagajni za približno 53 milijonov evrov. Država, ki je letno pričakovala dodatnih 58,3 milijona, pa se je tako v enajstih mesecih približala zastavljenemu cilju.

Od svojega zaslužka so večji delež - 15,5 odstotka  - prispevali študentje, še dodatnih 8,85 odstotka pa delodajalci. V zameno se študentom in dijakom prizna po en mesec pokojninske dobe za vsakih vplačanih 60 odstotkov povprečne mesečne plače.

Čeprav so študentski servisi ocenjevali, da se bo študentsko delo zmanjšalo za tretjino, se to ni zgodilo. Saša Praček iz e-Študentskega servisa je ocenila, da ga je bilo vsaj poleti za okoli deset odstotkov študentskega dela manj napram lanskemu letu. Predvsem zaradi določene najnižje urne postavke - 4,5 evra bruto - so izginila slabše plačana dela, kot so pakiranje, prodaja, polnjenje polic.

Študentsko delo  | Avtor: Zpiz/Zurnal24 Zpiz/Zurnal24
Tretjina študentov v celem letu zaslužila manj kot 542 evra

Skupno je v blagajno s svojim delom prispevalo 97.116 študentov in dijakov, približno tretjina pa je zaslužila manj od 542,7 evra in jim je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje posledično priznal manj kot mesec dni pokojninske dobe. Najvišjo možno pokojninsko dobo pa je za lansko leto zavod lani priznal 2.180 posameznikom.

Čeprav so študentje plačali več, jim bodo priznali le 11 mesecev pokojninske dobe

Ker so nova določila, ki so jih spisali na ministrstvu za delo, začela veljati februarja, je dolgo časa veljalo, da bodo študentje, ki so v celem letu zaslužili okoli 10 tisočakov bruto, zaradi zadostnega vplačila v pokojninsko blagajno upravičeni do celega leta pokojninske dobe in ne 11 mesecev, kolikor so v resnici delali. 

Zakon ZPIZ-2 namreč omejuje le, da je možno posamezniku v enem letu priznati največ 12 mesecev pokojninske dobe.

A na zavodu za pokojninsko zavarovanje so zdaj omenjen člen uporabili tudi v tej situaciji in bodo 1.237 študentom, kljub temu, da so plačali več prispevkov, priznali le 11 mesecev pokojninske dobe - toliko kot je bil v veljavi zakon.

Pobrani pokojninski prispevki od študentskega dela  | Avtor: Zurnal24/Furs Zurnal24/Furs

Komentarjev 1
  • kapibara 08:21 12.maj 2016.

    Študenti, ki so toliko zaslužili.. ?' Še vedno je Več takih, ki izčrpavajo blagajno, pa v njo NISO vplačevali.. !!