Slovenija
11 ogledov

Študentje še kar čakajo na Zoisovo štipendijo

Študenti Saša Despot
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) javni sklad in ministrstvo poziva za pojasnila pri zamudah odgovorov na pritožbe. Na ministrstvu se trudijo, da bi pritožbe čim prej rešili.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je na Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovila javni poziv, ker veliko študentov še vedno čaka odgovor na poslano pritožbo na odločbo za Zoisovo štipendijo.

Poziv o odpravi težav

V pozivu ŠOS opozarja na resnost problematike, prosi za natančnejša pojasnila, zakaj prihaja do zamud pri odgovorih na pritožbe, in poziva, naj težave čim prej odpravijo in študentom omogočijo prejemanje štipendije. Že dlje časa opozarja na to, da se podaljšujejo roki za odločanje o prispelih vlogah za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije, prav tako pa se podaljšujejo zakonski roki za odgovore na pritožbe prejemnikov Zoisovih štipendij.

Roki za odločanje o pritožbah predolgi

Na resnost problematike po navedbah ŠOS opozarja tudi varuh človekovih pravic, ki je tako v letu 2010 kot 2011 prejel pritožbe v zvezi s predolgimi roki za odločanje o pritožbah. V letnem poročilu za 2011 je zapisal, da je treba delo drugostopenjskih organov organizirati tako, da se bo spoštoval zakonski rok največ dveh mesecev za izdajo odločb o pritožbah, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zavlačevanje tudi pri zakonu

ŠOS v javnem pozivu sprašuje tudi, kdaj se bodo nadaljevali postopki za sprejem zakona o štipendiranju, ki čaka na obravnavo v parlamentu. Vsebina zakona je namreč usklajena med ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ŠOS, z njo se strinjajo tudi politične stranke, zato ŠOS ne vidi razlogov za zavlačevanje.

S sprejetjem zakona bi preprečili neskladja in po vsej verjetnosti bi se izognili takim zapletom pri podeljevanju štipendij, so prepričani v ŠOS. "Nov zakon bi sistemsko, celovito in pregledno uredili štipendiranje v Sloveniji in s povrnitvijo štipendij mladoletnim dijakom olajšal kritje stroškov izobraževanja marsikateremu dijaku in njegovi družini," so zapisali v javnem pozivu.

Večina pritožb se nanaša na dodatek

Z ministrstva so sporočili, da so prejeli okoli 940 pritožb v zvezi z Zoisovimi štipendijami. Pritožbe rešujejo glede na vrstni red dospelosti. V največ primerih, okoli 80 odstotkih, se pritožbe nanašajo na upravičenost do dodatka za bivanje, kar po navedbah ministrstva pomeni, da pritožniki prejemajo Zoisovo štipendijo in se pritožujejo zaradi (ne)upravičenosti do dodatka. Z ministrstva so še sporočili, da se trudijo, da bi pritožbe čim prej rešili.

Komentarjev 1
  • majmun1978 11:12 11.maj 2013.

    dragi moji študira naj tisti ki si lahko to privosci...to postaja realnostsicer pa ne vem zakaj niste bolj aktivni na protestih...služb z vasim studijem itak ne bo....rabimo kmete ki nam bojo pridelali kaj za jest...ne odvetnikov,ekonomistov in podobnega....tu bi ...prikaži veči ukinil vse štipendije in jih razpisal v delavni in pridobitveni dejavnosti.....