Slovenija
288 ogledov

Študentom višji minimalci kot zaposlenim

slovenija 29.09.09 delavci, rokavice, kladivo, obnova partizanske bolnisnice Fra Saša Despot
S februarjem začenjajo veljati nova določila, ki predpisujejo vplačevanje prispevko v pokojninsko blagajno, hkrati pa predpisujejo tudi minimalno urno postavko.

Z današnjim dnem za študentsko delo začenja veljati minimalna urna postavka 3,8 evra na uro oziroma bruto 4,5 evra na uro, od česar pa morajo nato študenti po novem v pokojninsko blagajno odšteti še 15,5 odstotka.

Če odmislimo dejstvo, da naj bi bilo študentsko delo le občasno in začasno, bi posameznik za mesečno delo po osem ur na dan – recimo, da ima mesec 21 delovnih dni – zaslužil 638 evrov. Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom, ki se je v petek povišala za 1,58 evra bruto, po plačilu vseh prispevkov znaša le 561 evra. Študentski minimalci so potemtakem za slabe 14 odstotkov višji kot pri zaposlenih.

Študentsko delo sicer ni namenjeno opravljanju dela za dalj časa, a že hiter pregled oglasov na študentskih servisih pokaže, da lepo število delodajalcev išče pravzaprav nekoga, ki opravljal delo s polnim delovnim časom.

Studentsko delo | Avtor: Print screen Print screen

Še bodo spremembe

Prejšnji predlogi sprememb - predlog Zakona o malem delu (2010) in tudi predlog Zakona o študentskem delu (2014) - so predvidevali tudi omejevanje študentskega dela pri podjetjih. V podjetju bi študenti tako lahko opravili le določen odstotek dela, in sicer glede na povprečno število zaposlenih delavcev pri delodajalcu. Prvi predlog je odnesel referendum, drugi pa je obležal v predalu, saj se je zamenjala vlada, vseeno pa ostala je ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Spremembe študentskega dela poleg uvedbe prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaenkrat ne vključujejo nobenih sistemskih sprememb. Te naj bi ministrstvo prav tako uvedlo še to leto. Zakaj vseh sprememb ne uvajajo hkrati, na ministrstvu ne pojasnjujejo.

Delodajalci v večini honorarjev ne bodo višali

Že zdaj pa velja, da bo namesto dosedanjega zaslužka 100 evrov, bo po novem študent prejel le 84,5 evra. Pri vplačilu prispevkov v višini 60 odstotkov povprečne mesečne plače, pa bo prejel mesec pokojninske dobe. Z zaslužkom približno 910 evrov bruto si bo tako posameznik prislužil mesec pokojninske dobe, z zaslužkom nekaj več kot 1820 evrov bruto pa dva meseca pokojninske dobe.

Na E-študentskem servisu so že pred uveljavitvijo novih določil izpostavili, da bodo te spremembe največji zalogaj predvsem za študente, saj večina delodajalcev urnih postavk najverjetneje ne bo povišala. "Kako točno bodo spremembe vplivale na obseg študentskega dela, še ne moremo govoriti, napovedujemo pa ponoven upad študentskega dela."

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:51 11.maj 2015.

    ma ja..čim se dela neke izjeme da si niso oblike dela enake se pač avtomatsko postavlja ene ali druge v podrejeni položaj in to ni prov..vsi bi mogl bit enakovredni.

  • Alen Andres 00:23 02.februar 2015.

    Tale članek je rahlo zavajanje s strani urednika.... Študent nima nobene garancije koliko ur bo dejansko oddelal, bolniške, regresa, nočnih, prazničnih, kilometrine, porodniških, odpovednega roka, možnost da dobi kredit, in še in še bi lahko naštevali, da o problemu neplačnikov ...prikaži več ne govorimo... A hkrati mnogo ''študentov, ki samo pavzirajo'' delo dobi samo na ta način, zgolj zaradi zgoraj naštetega... PROTI ŠTUDENTSKEMU DELU V TEJ OBLIKI!!!!! Delo naj bo enako obdavčeno in SOCIALNO ZAŠČITENO za vse!!!!

  • mijaliza 20:30 01.februar 2015.

    Seveda dobijo višji minimalc, ampak a je kdo pomislil, da ko zbolijo nimajo plačane bolniške, potni stroški in malica jim ne pripadata.....tako da če vse to skupaj seštejemo in odštejemo od zneska, ki ga študent na koncu dobi, mu ostane zelo malo.....