Slovenija
28 ogledov

Študentov cel kup, dela pa ne

"Ocenjujemo, da bo ena medicinska sestra na dve ambulanti sčasoma premalo," prav Žurnal24 main
Diplomiranih medicinskih sester primanjkuje, a jih nihče ne zaposluje.

“Pričakovano število diplomantov zdravstvene nege je med sedemsto in tisoč na leto,” opozarja Darinka Klemenc, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. Glede na potrebe, ki jih pavšalno ocenjujejo na zbornici, vseh ne bo mogoče zaposliti.

Ko so na Inštitutu za varovanje zdravja leta 2004 izvedli raziskavo, je bilo na visokih šolah tristo sprejetih študentov. “Predlagan je bil vsaj petnajst odstotkov večji vpis, kar bi pomenilo 45 študentov več,” je pojasnila. Podatki iz leta 2010 pa kažejo, da se je vpis na redni študij povečal za 87 odstotkov. Po navedbah Darinke Klemenc so leta 2004 študijski program zdravstvene nege razpisale tri visoke šole, danes ga razpisuje kar osem šol. "Za več kot petsto odstotkov v primerjavi z letom 2000 pa se je povečal vpis na izredni študij," dodaja.

Predlagane rešitve
"Možnosti za rešitev problema zaposlovanja medicinskih sester je veliko," meni Klemenčeva. Zato je po njenih navedbah težko govoriti o tem, da je visokih šol preveč, če bodo te lahko izobraževale kakovostne kadre. "Tu vidimo dodatne možnosti patronažnih medicinskih sester, zlasti na področju zdravstvene vzgoje, preventive, v ambulantah družinske medicine in na številnih drugih delovnih mestih," pravi.

Prenos kompetenc z zdravnikov na medicinske sestre je po njegovih besedah lahko nevaren, če se ga lotimo na pamet. "Brez dodatne usposobljenosti našim kolegicam in kolegom odsvetujem sprejemanje kompetenc, ki niso v njihovi pristojnosti, za to nimamo niti sistematiziranih in ovrednotenih delovnih mest," opozarja. Želi si, da se prenos kompetenc prej zakonsko uredi, kar pričakuje od novega zakona o zdravstveni dejavnosti.

Na trgu 70 diplomiranih medicinskih sester
“Trenutno pa v slovenskih bolnišnicah na osnovi kategorizacije pacientov primanjkuje dvajset odstotkov diplomiranih medicinskih sester,” opozarja. Po njenih besedah je problem predvsem v tem, da jih bolnišnice tudi zaradi krize ne zaposlujejo. “Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je na tržišču okoli 70 diplomiranih medicinskih sester,” je sklenila. V letu 2008 je po njenih besedah v bolnišnični dejavnosti primanjkovalo povprečno 1750 izvajalcev zdravstvene nege na dan, od tega več kot 85 odstotkov z visoko izobrazbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.