Slovenija
38 ogledov

“Študentska vojna bo!”

Aleš Bržan, bivši generalni sekretar Šosa, ne verjame, da bi delitev sredstev la Žurnal24 main
Aleš Bržan. “Način, kot to dela Šos, je nesprejemljiv,” pravi bivši generalni sekretar.

Razprtije. “Z vidika študentskih organizacij bo vojna – če bo šla nova študentska ustava skozi in tudi če ne bo šla (obravnavali jo bodo na jutrišnji skupščini, op. p.),” je prepričan nekdanji generalni sekretar pri Študentski organizaciji Slovenije (Šos) Aleš Bržan. Pojasnjuje tudi ozadje spora: Šos želi sprejeti novo študentsko ustavo, še preden Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOUL) pridobi pravico veta (še slab teden), ker je Ljubljančani v taki obliki, v kakršni je, ko jim poskušajo odščipniti tretjino sredstev, nikakor ne bi podprli.

Odstop Šobe? Da!
Nekateri predlogi nove ustave niso tako napačni, ocenjuje Bržan, vendar je nesprejemljiv način, kako želi Šos spremembe uveljaviti. “Šli so mimo največje študentske organizacije. Če mora predsednik Šosa skrbeti za interese vseh študentov in študentskih organizacij, bi morala predsednica Šosa Katja Šoba v tem primeru odstopiti. Mislim, da je zahteva ŠOUL več kot upravičena.”

Spomnimo: z novo študentsko ustavo bi ljubljanskim študentom vzeli tretjino sredstev, medtem ko bi drugim organizacijam sredstva zmanjšali le za kakšen odstotek. “Logika, da se vsem vzame sorazmerno enako, bi bila najbolj smiselna. Vendar je lažje odločati brez tistega, ki ima največ denarja, in o tistem, ki ima največ denarja,” pravi Bržan. Po novi ustavi bi ŠOUL še vedno lahko kandidirala za razpisana sredstva.

Kdo se bo okoristil?
Največ koristi od vzetih sredstev ŠOUL bodo imele po Bržanovem mnenju druge organizacije in tudi Šos. V bogatenju zadnjega ne vidi nič napačnega: “Obstajajo skupni projekti in je dobro, če se peljejo dalje na ravni Šosa. Sicer pa se o tem govori že leta.”

Zakaj so se odločili za hitre spremembe študentske ustave in ali je to povezano s pravico veta, ki je ŠOUL še nima, nam s Šosa do včeraj (vprašanja smo jim poslali v petek) niso odgovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.