Slovenija
25 ogledov

Študentske "veljake" boli izguba denarja

Žurnal24 main
Jutrišnji shod študentov in dijakov je nepotreben, ocenjujejo na ministrstvu pod vodstvom Ivana Svetlika. Študentske organizacije skrbi le to, da bodo izgubili denar, ocenjuje redni študent Matjaž.

"Ocenjujemo, da je protestni shod proti zakonu o malem delu, ki je sicer povsem legitimna oblika izražanja mnenj, nepotreben," so danes zapisali na ministrstvu za delo pod vodstvom Ivana Svetlika.

Študentje in dijaki z zakonom le pridobivajo, meni Svetlik. Mladi bodo po njegovem pridobili več pravic pri delu, socialno varnost, formalno priznane delovne izkušnje, večji delež sredstev za štipendije ter transparentnost pri razdeljevanju sredstev za različne njihove dejavnosti in programe.

"Res pa je, da del sredstev izgubljajo študentska organizacija in študentski servisi, ki letno od študentskega dela skupaj prejmejo več kot 30 milijonov evrov," je študentskim organizacijam, ki po njegovem že od začetka zavračajo pogajanja z vlado, navrgel minister.

Študentski "veljaki" ob denar

Čeprav študentske organizacije zadnje dni na vse možne načine pozivajo k protestom ter trmasto vztrajajo pri svojih trditvah, jim niti številni študentje ne verjamejo preveč.

"Protest je res dokaj nepotreben. Predlog je relativno dober. Ni popoln, ampak dobro – saj nič ni popolno. Ampak te izjave 'veljakov' ŠOU-a so pa pretirane. Dejstvo je, da kdor normalno študira in zraven dela, tako da lahko preživi, bo še vedno lahko naprej delal. Njih pa najbolj boli to, da bodo izgubili denar," meni tudi 22-letni Matjaž Marčetič, redni študent metalurgije.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kdor dela, ne (do)študira
Matjaž stanuje v študentskem domu. Med pogovorom z ostalimi, ki bivajo tam, je ugotovil naslednje: "Tisti, ki so si med študijem nabijali ure, niso redno doštudirali. Tisti, ki smo zraven delali le vsake toliko, pa smo redno končali študij."

Dobro je, da se bo štela pokojninska doba, pomanjkljivost zakona pa je tedenski limit na 17 ur, ocenjuje Matjaž, a priznava: "Še vedno lahko zaslužimo do 6 tisoč evrov letno. Če pa to ni enemu študentu dovolj, pa tudi ne vem! Nekdo z minimalno plačo tako zasluži manj kot študent."

In ravno na to pred jutrišnjim shodom opozarja tudi Svetlik: "Lani je več kot 80 odstotkov dijakov in študentov s študentskim delom zaslužilo manj kot 4 tisoč evrov neto. To pomeni, da se veliki večini tudi z novim zakonom obseg dela oziroma zaslužek ne bo znižal."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.