Slovenija
25 ogledov

"Študentskega dela ne bomo ukinili"

slovenija26.08.08, studentka, studentsko delo, natakarica, foto: nik rovan Nik Rovan
Ministrstvo za delo se je ostro odzvalo na trditve, da načrtujejo ukinitev študentskega dela. Pravijo, da to ni res, želijo pa ukiniti nelojalno konkurenco, ki jo trenutno predstavlja takšna oblika dela.

Na ministrstvu za delo opozarjajo, da nikakor ne ukinjajo študentskega dela, saj je prav, da mladi pridobivajo delovne izkušnje. Ob tem pa pojasnjujejo, da danes študentsko delo zaradi razmeroma nizkih stroškov dela predstavlja nelojalno konkurenco ostalim oblikam dela in zaposlovanju mladih. Študentsko delo pa naj bi tudi po uvedbi plačevanja 15,5-odstotnega plačevanja prispevkov še vedno najcenejša in najbolj fleksibilna oblika dela.

Tisti, ki nočejo sprememb, so za prekernost

Na ministrstvu še poudarjajo, da tisti, ki zagovarjajo obstoječe stanje in nasprotujejo kakršnim koli spremembam, zagovarjajo prekernost študentskega dela: "Študentsko delo bo še naprej obstajalo, razlika je samo v tem, da bodo študenti vključeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, tako kot so vključeni vsi ostali zaposleni."

Spremembe so bile že usklajene

Ministrstvo sicer izpostavlja, da so bile spremembe letos že usklajene s predstavniki študentov, saj naj bi bile vključene v novelo o študentskem zakonu, a je nato zakon zaradi padca vlade ni prišel do državnega zbora. "Ključno pri tem je, da mladim zagotovimo večjo socialno varnost (tudi pokojninsko dobo), kar so predstavniki študentov vseskozi podpirali," so že zapisali na ministrstvu. 

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 07:09 05.november 2014.

    Kar se tiče nelojalne konkurence, imaš prav, tudi glede delovne dobe, čeprav glede na situacijo v pokojninski blagajni in trendom, najbrž ni pričakovat da bo penzija za te študente, ko jo bodo dočakal, mogoče komaj 300€. Marikdo se tega zaveda, ...prikaži več vlada pa s takimi ukrepi samo gasi in flika luknje in nič drugega. Rezultat pa bo, še več ljudi brez dela, ker bo čedalje manj delodajalcev, pa še ti ne bodo zaposlovali. Zakaj ? Pa saj vsi poznamo odgovor, delo je PREDRAGO.

  • vseimam 18:04 04.november 2014.

    Končno in edino pravilno. Tisti, ki je priden in delaven lahko tako že v času študija pridobi nekaj delavne dobe. Bo pa sigurno tudi veliko manj nelojalne konkurence. Saj študent veliko lažje dobi delo kakor nezaposleni delavec.Mogoče bo ...prikaži več ob tem tudi manj prodajanja oziroma posojanja nakaznic neštudentom. Veliko pa je tudi lastnikov podjetij, ki zgolj fiktivno prikazujejo delo svojih otrok preko nakaznic in tako na nelegalen način dvigujejo sredstva.