Slovenija
61 ogledov

Študentski parkirni prestiž

ŠOUL že leta uporablja parcelo ob Kersnikovi v Ljubljani, ki jo je v torek za 15 Žurnal24 main
Investicija. ŠOUL je zemljišče ob stavbi na Kersnikovi ulici kupil za 150 tisoč evrov. Posojilo. Primorskim kolegom so posodili denar, a o višini posojila oboji molčijo.

Za 150 tisoč evrov je Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOUL) ta torek na dražbi od ministrstva za šolstvo in šport kupila zemljišče ob stavbi na Kersnikovi ulici 4. To so potrdili tako na ministrstvu kot na ŠOUL. Bili so edini kupec, zemljišče pa so kupili po izklicni ceni. Z nakupom se je strinjal tudi študentski zbor, ki je februarja potrdil sklep o nakupu.

Kupovanje Lagune
Ježica. ŠOUL se je zanimal za nakup ljubljanskega kopališča Laguna. Prodajalec je želel za kopališče iztržiti 14 milijonov evrov, študenti pa so kopališče ovrednotil na slabih šest milijonov. Pri nakupu je ŠOUL svetovala Poteza Podjetniške finance. Zadnji je ŠOUL kljub temu, da posel ni bil sklenjen, svetovanje moral plačati – po naših informacijah kar 40 tisoč evrov. Spomnimo, prav tolikšno vsoto naj bi študentje obljubili podjetju Nevro PR Sebastjana Jeretiča, če pade zakon o malem delu.

Svetovno znan K4
“Nakup zemljišča je bil za organizacijo nujen in smiseln, saj gre za funkcionalno zemljišče,” pravijo na ŠOUL. Parcela velikosti 218 kvadratnih metrov je po njihovem mnenju strateškega pomena za ŠOUL, še bolj pa za obratovanje Kluba K4 in ostalih dejavnosti Zavoda K6/4. “Na omenjenem zemljišču se namreč nahaja edini možen vhod v svetovno znani Klub K4, del zunanje kadilnice in skladiščni prostor zavoda K4/6,” so povedali na ŠOUL.

Zgolj epilog
Lastniška razmerja na lokaciji so bila več kot dve desetletji neurejena, zato je bil nakup “zgolj epilog večletnega reševanja ureditve lastništva”, so pojasnili na ŠOUL. Ureditev razmerij je namreč sprožila gradnja garažne hiše Kozolec II, ki naj bi bila postavljena do konca letošnjega leta.

Zanimalo nas je, zakaj se je ŠOUL odločil za investicijo, čeprav je predsednik Jernej Štromajer pred časom za Žurnal dejal, da večjih naložb ne načrtujejo. “Investicijo je sprožila gradnja garažne hiše in ni bila načrtovana,” so odgovorili na ŠOUL in ponovili, da gre za strateško pomembno zemljišče za delovanje Kluba K4.

Jernej Štromajer, predsednik ŠOUL, je za Žurnal, ki je bil objavljen 27. februarja, izjavil, da ''se ne poigravajo z nobeno večjo naložbo''.

Ne komentirajo
V ljubljanski študentski organizaciji so potrdili tudi, da so na podlagi posojilne pogodbe posodili denarna sredstva Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP). Na vprašanje, za kolikšna sredstva gre, so nas v ŠOUL usmerili na ŠOUP. “Podrobnosti v zvezi s tem ne želimo komentirati,” pa je v odgovoru zapisala predsednica ŠOUP Nika Štravs. Govorice, da naj bi imel ŠOUP težave z vračanjem dolga, so zanikali. Smo pa od člana študentskega zbora ŠOUL izvedeli, da so bili člani zbora o posojilu obveščeni in da to znaša 150 tisoč evrov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Miniintervju – Bernard Ravnak, poznavalec javnih dražb

Kako je pri dražbah ministrstev – če na prvi nepremičnina ni prodana, ali bi bila na naslednji izklicna cena kaj nižja?
Praviloma ja. Za koliko, v tem trenutku ne morem reči; to je stvar njihove notranje politike.

Bi bilo potem bolj logično, če bi ŠOUL prvo dražbo izpustila?

Drži. Ampak očitno je imel kupec zelo velik interes. Ničesar ni želel prepustiti naključju in je zato zemljišče kupil ne glede na ceno. Takoj so šli v akcijo in si rekli, da je bolje dati malce več ... Šli so po sistemu boljše vrabec v roki kot golob na strehi.

Ali se vam zdi verjetno, da bi nekdo to 200 kvadratnih metrov veliko zemljišče kupil pred njimi?
Če bi denimo kakšen sosed res imel neke interese, bi se potrudil in ga kupil. Če pa gre za nepomembno zadevo, bi ljudje verjetno taktizirali in ne bi šli na prvo dražbo ter bi tako nižali ceno.

Kupljena parcela je tik ob stavbi ŠOUL. Ne izgleda ravno mikavno, ne?
Na njej se lahko naredi vsaj parkirišče. In v središču Ljubljane najti parkirišče ... To bi lahko bila dobra naložba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.