Slovenija
27 ogledov

Študentsko delo jih ne gane

vpis Anže Petkovšek
Napotnice. Zavod za zaposlovanje jih je letos izdal le sto.

Zaslužek. Kar tri četrtine dijakov in študentov, ki so letos delali na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), je študentsko delo opravljalo prek zunanjih študentskih servisov, čeprav bi jim lahko študentske napotnice izdal zavodov servis Delonajdi.si.

Izdali le nekaj deset napotnic

ZRSZ je za posredovanje študentskega dela pooblaščen od leta 2006, a se za delo prek zavoda kljub temu ne odloča prav veliko mladih. Letos do oktobra je prek ZRSZ delalo le 30 dijakov oziroma študentov, ki jim je ZRSZ izdal natanko sto napotnic.

 

Kdo vse zasluži?

Od študentskih prejemkov se obračuna 12-odstotna koncesijska dajatev. Če študent oziroma dijak dela prek zasebnih študentskih servisov, 25 odstotkov denarja od dajatve dobi javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, po 37,5 odstotka pa pripada Študentski organizaciji Slovenije (Šos) in študentskemu servisu. Če je posrednik študentskega dela ZRSZ, pa z dajatvami zaslužita le Šos ter javni sklad za razvoj kadrov in štipendije; zavodov delež namreč v tem primeru dobi sklad. Letos je od napotnic, ki jih je študentom oziroma dijakom izdal ZRSZ, Šos zaslužil 999, sklad pa 1.666 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.