Slovenija
26 ogledov

Študentsko delo odslej dražje za vsaj 10 %

"Dijaki bomo jutri študentje in bomo potrebovali študentsko delo," je prepričan Žurnal24 main
V skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ se z današnjim dnem zvišuje koncesijska dajatev od študentskega dela za več kot deset odstotkov.

V Združenju delodajalcev Slovenije so izračunali, da se bo študentsko delo za delodajalca podražilo za več kot deset odstotkov, kar velja tudi za stare napotnice. Torej morajo biti od danes dalje vsi računi obračunani s 25-odstotno koncesijsko dajatvijo, so e-Študentskemu Servisu potrdili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Deset odstotkov več ni zanemarljivo

Po oceni Združenja delodajalcev Slovenije se bo strošek študentskega dela za delodajalce posledično dvignil za 10,8 odstotka. "To pa ni zanemarljivo in bo vplivalo na odločanje tudi pri najemanju študentskega dela," ocenjuje generalni sekretar združenja Jože Smole in dodaja, da "pri rigidnosti slovenskega trga dela delodajalci ne morejo izbirati še med vrsto drugih fleksibilnih oblik dela".

Študentom naj se strošek ne bi poznal

Ali bi lahko povišanje dajatve vplivalo na višino plačila, Smole odgovarja, da delodajalci študente navadno najamejo, ko pritiska čas in je treba hitro izpolniti nepričakovano velika naročila in podobno. "Temu ustrezna je tudi cena študentskega dela, tako da bo ta strošek v veliki meri nosil delodajalec sam," pravi Smole.

Tudi predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Mitja Urbanc pravi, da dodatna obdavčitev neposredno na študenta ne vpliva, saj jo plača delodajalec. So pa tudi oni opozarjali, da obstaja možnost nižanja urnih postavk. Želijo, da se delodajalci tega ne bi posluževali, saj so nekateri študenti že tako premalo plačani glede na specifiko dela, je pojasnil Urbanc.

Dajatev bo polnila sklad za štipendije

Z zakonom se ustanavlja tudi proračunski sklad, v katerem se bodo zbirala sredstva za (so)financiranje državnih, Zoisovih, kadrovskih in drugih štipendij. Tja se bo sprva stekalo 63 odstotkov od nove, 23-odstotne koncesijske dajatve (namesto 25 odstotkov koncesijske dajatve, ki so se doslej stekali v Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije za namen štipendiranja). Ker ustanovitev sklada zahteva še nekaj časa, se bodo ta sredstva za zdaj še nakazovala javnemu skladu za razvoj kadrov in štipendije, so pojasnili na ministrstvu.

 

 

Komentarjev 1
  • samo.jst 10:44 04.junij 2012.

    Spet neko balincanje s tem študentskim delom... katastrofa! 11% višje dajatve...zakaj? Kaj bo imel študent od tega? Bo zavarovan, mu bo tekla delavna doba,... bo imel karkoli?? Absolutno NIČ! Hvala vsem ki ste zavrnili Malo Delo, sedaj imamo res neprimerno ...prikaži več boljše urejeno delavno politiko! V principu je "delo za določen čas" namenjeno prav temu, kar samo ime pravi - določen čas... in s tem bi bilo lahko urejeno tudi "študentsko delo"!