Slovenija
24424 ogledov

Študentsko delo: padajo rekordi

šudentski servis Saša Despot
"Vsa dela, ki so plačana pod to urno postavko, težko oddamo."

Čez poletje pri ponudbi študentskih del prevladujejo dela v prodaji in delo s strankami, strokovna dela z različnih področij kot so računalništvo in programiranje, elektrotehnična dela, projektiranje, prevajanje, digitalni marketing, ter dela v gostinstvu in turizmu, pa seveda fizična dela, na primer inventura, pakiranje ter deklariranje. Tako so za Žurnal24.si pojasnili na e-Študentskem servisu, kjer opažajo zanimiv trend dogajanja na trgu študentskega dela ...

"Razpon urnih postavk je velik. »Od minimalne urne postavke, ki znaša 6,17 evra na uro bruto oziroma 5,21 evra na uro neto do najvišjih postavk, ki segajo tudi nad 15 evrov na uro bruto. Trenutna povprečna urna postavka znaša 7,3 evra na uro bruto (6,17 evra na uro neto) in vsa dela, ki so plačana pod to urno postavko težko oddamo," so nam pojasnili.

Najbolj plačana dvajset evrov na uro

Najbolje plačana dela so po njihovih navedbah tista, ki zahtevajo določeno znanje, kot sta denimo poučevanje in inštruiranje od 10,8 evra bruto dalje, vaditelji ali trenerji plavanja, ki so plačani od 11 evrov bruto dalje, računalništvo in programiranje, ki je plačano od enajst evrov bruto dalje, in fizično težke selitve od 9,4 evra bruto dalje. Nekaj primerov odlično plačanih študentskih del najdete tudi v spodnji tabeli.

"Manj zaželena dela so dela, ki so plačana po minimalni urni postavki, se pravi 6,17 evra na uro bruto, oziroma 5,21 evra na uro neto. Takih je trenutno okrog 18 odstotkov, in pa delo v gostinstvu," dodajajo na e-Študentskem servisu.

Rekordna ponudba del

Trenutno ne e-Študentskem servisu beležijo rekordno ponudbo del, objavljenih imajo več kot 5.400 del.

Ponudba del pa presega povpraševanje s strani dijakov in študentov. Generacije študentov so veliko manjše, jih je za tretjino manj kot pred 10 leti, poleg tega sta urejeni šolska in visokošolska zakonodaja, zato ni več fiktivnih študentov in vpisovanj zaradi statusa.

e-Študentski servis

"Študenti imajo zaradi bolonjskega sistema študija manj časa za delo. Ta vrzel se odraža pri iskanju kandidatov za nekatera dela, predvsem strežba in prodaja. Delodajalci pa imajo še posebej velike stiske pri deficitarnih poklicih. Zato danes izbirajo mladi, ne več delodajalec," dodajajo.

šudentski servis | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Opažajo še, da se mladi vedno bolj odločajo za strokovna dela v smeri šolanja, ki prinašajo izkušnje, kompetence in vodijo do morebitne redne zaposlitve.

Podjetja imajo težave z iskanjem kadrov

"Danes je študentsko delo bistveno drugačno kot pred 10 in več leti. In nekatere spremembe zagotovo vplivajo na to, da je danes težje dobiti študente," pojasnjujejo pri e-študentskem servisu.

Eden od razlogov je veliko število oglasov: "Med delodajalci vlada velika konkurenca za pridobivanje kandidatov za delo, tako pri rednih zaposlitvah kot pri študentskem delu."

 

Študentsko delo pa se je tudi bistveno podražilo in oprispevčilo (ZUJF-C): "Primer za študenta, ki je leta 2004 opravljal študentsko delo in je za delo prejel 100 evrov honorarja, je delodajalec plačal 114 evrov. Danes plača 167,06 evra."

"Študentje in dijaki še vedno želijo delati, vendar jih je manj in imajo več študijskih obveznosti in prisotnosti, posledično delodajalci težje najdejo primerne kandidate," so sklenili.

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 09:34 07.julij 2022.

    vse je možno samo normlanega državljana zaposlit pa ne.. namest da tuki bluzite, pejte malo pogledat stran zavoda za zaposlovanje. delovno mesto elektrotehnik, izobrazba osnovno šolska. haloooo ? plače 1074 €. to je vse kar ponudijo. in študentsko delo je ...prikaži več je možno, penzionisti lahko delajo pa penzion vlečejo. državljan naj pa dela za pol minimalca. malo morgen ! in potem se zaposlujejo tujci in narobe kvalificirani in pride Melamin pa pol mesta v luftu . direktor pa i'm sorry.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 09:25 07.julij 2022.

    Študentsko delo je izkoriščanje poceni delovne sile. Če podjetje ne dobi študenta za delo, naj dvigne urno postavko, a ne!? Ta oblika dela je namreč za delodajalca najcenejša. Imajo pa nekatera podjetja nore pogoje še preden sploh študent pride do razgovora.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 07:46 07.julij 2022.

    pismo, naj jih začnejo z vrtcev pobirat... za "prodajo telekomunikacijsjkih storitev" bodo dobri, tam itak noben ne zna nič.