Slovenija
24 ogledov

Študij nadaljujejo, ker ne dobijo služb

“Zelo perspektiven študij je študij gospodarskega inženirstva, ki ga izvaja EPF. Žurnal24 main
Univerza. Manj skupno vpisanih študentov, a več podiplomskih. Tudi zaradi pomanjkanja zaposlitev.

Maribor. Po podatkih Univerze v Mariboru (UM) se je na njene fakultete vpisalo 3,80 odstotka oziroma 119 podiplomskih študentov več kot v lanskem študijskem letu, vendar se je delež vseh študentov na UM glede na študijsko leto 2009/10 zmanjšal za 9,11 odstotka.

Na UM povečanje skupnega števila podiplomskih študentov razlagajo z dostopnostjo študija na bolonjskih študijskih programih pa tudi s pomanjkanjem povpraševanja po zaposlitvah s takšno izobrazbo. “Na podiplomski študij se vpisujejo tudi, ker ne dobijo služb. To je sicer pohvalno za izobraževanje, a je kritika gospodarstva, da študenti s končano 1. bolonjsko stopnjo ne dobijo zaposlitev,” razlaga Mejra Festić, prorektorica UM.


Dodiplomci največ na Feriju
Sicer pa je na UM letos vpisanih 20.720 študentov (vključno s tujci in absolventi), od tega 17.559 dodiplomskih in 3.161 podiplomskih. Največ dodiplomskih študentov je vpisanih na fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri), največ podiplomskih pa na ekonomsko-poslovno fakulteto (EPF).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.