Slovenija
24 ogledov

Študij po novem kar osem let

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, Anže Petkovšek
Novi zakon. Izredni študij ukinjajo, uvajajo delnega. Šolnin bo 40 odstotkov.

Nov visokošolski zakon namesto plačljivega izrednega študija uvaja delni študij, ki bo brezplačen ali plačljiv. Uvaja tudi kvoto, koliko študentov lahko plačuje šolnino. Povprečje je danes v Sloveniji 34 odstotkov, na ljubljanski univerzi še manj, okoli deset odstotkov. Po novem bo za študij lahko plačevalo 40 odstotkov vseh študentov. "Nov visokošolski zakon gre v smeri učinkovite porabe davkoplačevalskega denarja, kakovosti in internacionalizacije univerz," trdi minister za izobraževanje Jernej Pikalo.

Isti naziv, daljši študij

"Na začetku imajo vsi enake možnosti. Če redno napredujejo, ima vsak enkrat v življenju pravico do brezplačnega študija" pojasnjuje Pikalo. Za študente, ki bodo zadostili pogojem za redni vpis in bodo izpolnjevali obveznosti za prehod v višji letnik, se torej ne spremeni nič. Prav tako se ohranja možnost, da študij za eno leto podaljšajo za absolventski staž, ponavljanje ali prepis.

Če rednega študija študenti ne bodo mogli ali želeli vpisati, bodo lahko vpisali delni študij, ki nadomešča izrednega. Na njem bodo na leto lahko dosegli največ 36 kreditnih točk, na rednem pa 60. Za osvojitev naziva bodo delni študenti morali zbrati enako število točk kot redni, kar posledično pomeni, da bodo študirali bistveno dlje. "A največ enkrat dlje kot na rednem študiju," opozarjajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). To pomeni, da bodo status lahko uveljavljali tudi osem let. V tem času bodo lahko dobivali štipendijo, a ne v večjem skupnem znesku kot redni študenti. "Kako bo s subvencijami za prehrano, še ne vemo," priznavajo na MIZŠ. S to spremembo želijo dvigniti kakovost izrednega študija.

Šolnine bodo omejene

MIZŠ ne bo več dajalo soglasja k razpisu za vpis, zaradi česar kritiki zakona opozarjajo, da bodo fakultete lahko dajale prednosti šolninam. Na MIZŠ to zavračajo, saj trdijo, da bo v triletno pogodbo zapisano število plačljivih in brezplačnih mest. "Šele ko bodo ponudili denimo sto brezplačnih mest za študente, jim bomo odobrili največ 40 mest s šolninami," pojasnjuje Pikalo.

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 08:31 06.november 2013.

    Js dam VETO!!! To majo nemci dobr pogruntan, da je za kvaliteten narod potrebna kvalitetna izobrazba ne pa "izobražen" bogati sloj plemstva!