Slovenija
25 ogledov

Študiji: Teš 6 bolj smiseln

Obnova zadnjih dveh blokov termoelektrarne stroškovno ne bi bila upravičena, pra Žurnal24 main
Študija o Tešu kaže, da je gradnja šestega bloka bolj gospodarna kot obnova četrtega in petega bloka. Premoga naj bi bilo dovolj.

Obnova četrtega in petega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bi stala približno 430 milijonov evrov, kaže študija, na katero je pred zeleno lučjo za najdražji energetski projekt zadnjih desetletij čakala gospodarska ministrica Darja Radić.

To po poročanju POP TV kaže, da je načrtovana gradnja šestega bloka termoelektrarne smiselna. Obnova četrtega bloka bi po podatkih iz študije stala dobrih 200 milijonov, obnova petega bloka pa 230 milijonov evrov.

Ministrica za gospodarstvo Radićeva rezultatov študije za POP TV ni želela komentirati, prav tako tudi ne direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač.

Tudi prvi mož Teša Simon Tot študije ne želi komentirati, dokler je ne bo obravnaval nadzorni svet, glede projekta Teš 6 pa je v petek dejal: "V tem trenutku, v teh pogojih, v situaciji, v kateri se nahajamo, ga podpiram."

Tudi druga študija ministrstvu za gospodarstvo ne gre na roko. Študija o zalogah premoga v Premogovniku Velenje namreč kaže, da je premoga dovolj za celotno življenjsko dobo Teša 6, torej do leta 2054. V celoti je potrjena tudi kurilna vrednost premoga, kar pomeni, da ne bo treba uvažati indonezijskega. Študija je pritrdila tudi stroškom izkopa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.