Slovenija
66 ogledov

Študirajo vse bolj po polžje

Žurnal24 main
Študij. Ministrica Pavlinič Krebsova je v primerjavi s predsednico Šosa prava supermanka. Štipendije. Imela jih je polovica vladnih ministrov.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Trajanje. Povprečni vladni minister je bil, ko je diplomiral, star slabih 25 let. Študenti v vrhu študentskih organizacij pa so danes, ko še nimajo diplome, stari tudi do 29 let.

Med Pahorjevimi ministri je do diplome najdlje lezel Gregor Golobič, med študentskimi funkcionarji (člani predsedstva) pa je z 29 leti najstarejši Elvis Cvikl iz Študentske organizacije Slovenije (Šos).

V vojski tudi ministrica
Vojaški rok. Večina ministrov, pripadnikov močnejšega spola, je, kot so zapisali v odgovorih, po končani srednji šoli odslužila vojaški rok. V sklopu študija ga je odslužila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.
Absolventski staž. Od 21 vprašanih ministrov (skupaj s premierjem) jih je 13 koristilo absolventski staž. V povprečju je večina izkoristila dva semestra. Obrambna ministrica Jelušičeva je denimo v tem času napisala dve diplomski nalogi.

Kdo je najšibkejši člen?
Povprečje Pahorjevih ministrov poleg Golobiča nekoliko kvari ministrica za kulturo Majda Širca. Za dokončanje študija je porabila osem let.

Trije ministri so od mature do diplome potrebovali sedem let, vsi drugi pa manj. Med trojico je denimo minister, pristojen za Slovence v zamejstvu, Boštjan Žekš. "Vzel si je nekaj oddiha, opravil manjkajoče izpite in napisal diplomsko nalogo," so trajanje študija razložili na ministrstvu.

Poleg Cvikla je med starejšimi s 27 leti še predsednica Študentske organizacije Univerze na Primorskem Nika Štravs, s 26 leti pa tudi prva študentka Šosa Katja Šoba.

Dvakratna diplomanta
Edina ministra, ki se lahko pohvalita z dvema diplomama, kot je razvidno iz odgovorov, sta ministrica Jelušičeva – diplomirala je iz obramboslovja in mednarodnih odnosov –, ter Miklavčičeva zamenjava Dorijan Marušič. Zadnji je najprej diplomiral iz matematike na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, pozneje pa še iz medicine.

Podrobnejše podatke o študiju ministrov si oglejte tu.

Vsak drugi imel štipendijo
Štipendije je prejemala polovica ministrov, prihodek pa so si nekateri povečali z občasnim delom. To sta v odgovorih izpostavila predsednik vlade Borut Pahor in nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič.

Ponavljal le eden
Edini med Pahorjevimi ministri, ki je ponavljal, je odgovorni za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Ali je ponavljal tudi Golobič, nam ni razkril. Med študenti je letnik ponavljala – zdaj absolventka – predsednica Šosa Katja Šoba in član predsedstva Elvis Cvikl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.